Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Do korupčnej aféry Eugena Č. bol vraj zapletený aj poslanec SMK

Eugen Č.
Eugen Č.

PEZINOK - Do korupčnej aféry košického viceprimátora Eugena Č. a spol. bol údajne zapletený aj poslanec NR SR za SMK László N. Tvrdí to hlavný svedok Maroš Merjavý, ktorý dnes prišiel na Špeciálny súd vypovedať.

Jeho firma KAME získala v roku 2002 zákazku na výstavbu nájomných bytov na košických sídliskách Barca a Furča. Projekt, ktorý mali sprostredkovať obžalovaní Eugen Č., Viktor K. a Ladislav P. bol financovaný z dotácií a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a ministerstva výstavby.

Merjavý tvrdí, že trojica obžalovaných mu v tom čase povedala, že ak chce, aby sa obchod uskutočnil, je potrebné pre istú osobu zabezpečiť úplatok 18 000 000 korún. Prvú polovicu úplatku mala firma KAME zaplatiť, keď prídu prvé peniaze z ŠFRB na účet firmy.

Stalo sa tak na jeseň 2002, keď svedok v presne nezistený deň obžalovaným deväť miliónov korún odovzdal v byte obžalovaného Viktora K. Obžalovaní si podľa Merjavého peniaze rozdelili a odišli na oslavu poslanca Lászlóa N. do Bratislavy. Tam mu podľa jeho informácií mali peniaze odovzdať. Po čase sa Merjavý stretol v parlamentnej reštaurácii s poslancom N. a opýtal sa ho, "či dostal to, čo mal dostať.

"Na papierik som napísal 9 a on povedal, že je to v poriadku," uviedol pred súdom Merjavý. Na sklonku roku 2003 od neho obžalovaní pýtali aj zvyšok dohodnutého úplatku. So zaplatením týchto peňazí však nesúhlasil, preto na firmu podali návrh na konkurz, ktorý neskôr stiahli. V tom čase sa rozhodol, že bude spolupracovať s políciou a podal trestné oznámenie.
Nagy považuje tvrdenia o úplatku za nezmysel

Poslanec László Nagy (SMK) považuje za nezmysel tvrdenia, že pýtal úplatok. Hlavný svedok prípadu z korupcie obvineného košického viceprimátora Eugena Č., konateľ firmy Kame Slovakia Group Maroš Meriavý dnes pred senátom Špeciálneho súdu povedal, že Eugen Č. pýtal úplatky pre Nagya.

"Neviem si to vysvetliť. S Meriavým som sa v živote nestretol, avšak s (Eugenom) Čuňom a (Ladislavom) Pirovičom sa poznáme a sme priatelia asi od roku 1989," reagoval na Meriavého obvinenie pred novinármi Nagy. Potvrdil, že Meriavého nikdy nevidel, nestretol sa s ním a jeho slová si nevie vysvetliť. Nagy vo štvrtok 19. októbra pôjde ako svedok vypovedať na Špeciálny súd a pred senátom podá vysvetlenie.

Košický viceprimátor Eugen Č. obžalovaný z korupcie pýtal úplatky pre poslanca Národnej rady SR Lászlóa Nagya, povedal dnes pred senátom Špeciálneho súdu hlavný svedok prípadu, konateľ firmy Kame Slovakia Group Maroš Meriavý. Obžalovaní viceprimátor Eugen Č. a podnikatelia Viktor K. a Ladislav P. sa zaviazali podľa jeho výpovede firme Kame zabezpečiť a realizovať zákazky na výstavbu nájomných bytov v Košiciach financovaných zo Štátneho fondu bývania a MVRR SR v hodnote približne 180 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu