Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Pojednávanie s košickým viceprimátorom tretíkrát zrušené

Eugen Č.
Eugen Č.

BRATISLAVA - Proces s košickým viceprimátorom Eugenom Č., advokátom Ladislavom P. a podnikateľom Viktorom K., ktorí sú obžalovaní z korupcie, sa ani v stredu nezačne. Tentokrát pojednávaniu zabránil obžalovaný Eugen Č., ktorý dnes súdu oznámil, že predvolanie na súd dostal až v piatok. Trval však na zachovaní päťdňovej lehoty na prípravu, preto musel predseda senátu stredajší termín pojednávania zrušiť. "Bolo to už druhé predvolanie, to prvé sa nám vrátilo ako neprevzaté," vysvetlila hovorkyňa Špeciálneho súdu (ŠS) Katarína Kudjáková. Dodala, že nový termín súd zatiaľ nevytýčil.

Zrušiť termín procesu musel súd už po tretíkrát. Prvé hlavné pojednávanie s obžalovaným košickým viceprimátorom sa malo uskutočniť už v júni, spoluobžalovaný Ladislav P. však zaslal súdu ospravedlnenie, že sa pre chorobu nemôže pred súd dostaviť. Júlový termín pojednávania musel sudca zrušiť pre ospravedlnenie jedného z obhajcov. Námestník košického primátora, advokát a podnikateľ podľa obžaloby žiadali od štatutára firmy KAME Slovakia Group úplatok 18 miliónov korún. Pri preberaní miliónového úplatku ich polícia v marci 2004 zadržala a obvinených vtedy vzal súd do vyšetrovacej väzby. Dnes sú stíhaní na slobode, keď ich v novembri 2004 z väzby prepustili. Hrozí im trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Podľa obžaloby o úplatok 18 miliónov korún trojica požiadala ešte na jeseň v roku 2002. V tom čase sa firma stala generálnym dodávateľom výstavby nájomných bytov na Sídlisku dargovských hrdinov v Košiciach. Na výstavbu bytov mesto potrebovalo financie zo Štátneho fondu bývania. Eugen Č., Ladislav P. a Viktor K. za desaťpercentnú províziu prisľúbili štatutárovi spoločnosti KAME zabezpečiť dotácie v celkovej hodnote 181 miliónov korún. Štatutár KAME na dohodu pristúpil a v novembri 2002 im odovzdal polovicu z 18 miliónového úplatku, onedlho však požiadali aj o druhú polovicu peňazí. Tentoraz im podnikateľ deväť miliónov odmietol odovzdať. Požiadali ho údajne, aby do 13. februára 2004 zabezpečil aspoň milión korún.

Štatutár KAME sa obrátil na políciu a spolupracoval ako agent. Desiateho marca 2004 polícia zadržala Eugena Č. a Ladislava P. priamo pri preberaní jedného milióna korún. Zadržaní sa podľa polície pokúsili korupciu zakryť dokladmi, boli to zmluvy o pôžičke. Podľa nich im štatutár KAME peniaze len požičiaval, polícia na mieste však zaistila aj potvrdenia o vrátení pôžičky. Vyšetrovací spis má 19 zväzkov a takmer 7 000 listov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu