Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd predĺžil Žitnému termín na dodanie posudku

Obžalovaný Rastislav Žitný
Obžalovaný Rastislav Žitný (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V kauze tragickej dopravnej nehody exmoderátora Rastislava Žitného, ktorá sa vrátila naspäť na Okresný súd v Malackách, predĺžili Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline termín na dodanie súdnoznaleckého posudku.

"Okresný súd Malacky na základe písomnej žiadosti ÚSI Žilina predĺžil termín na dodanie súdnoznaleckého posudku v trestnej veci obžalovaného Rastislava Žitného do dňa 30. apríla tohto roku," povedal dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Súd v Malackách pribral do konania ÚSI na začiatku decembra na vypracovanie znaleckého posudku ohľadom rýchlosti motorového vozidla vedeného obžalovaným Rastislavom Žitným.

Kauza tragickej dopravnej nehody exmoderátora spravodajstva Rastislava Žitného, pri ktorej zahynul päťročný Tomáš Žilavý, sa vrátila opäť na prvostupňový súd - Okresný súd v Malackách, keď o tom rozhodol 21. októbra 2010 odvolací KS v Bratislave na svojom neverejnom zasadnutí. "Krajský súd v Bratislave na neverejnom zasadnutí v odvolaní v trestnej veci obžalovaného Mgr. Rastislava Žitného rozhodol tak, že napadnutý rozsudok zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby opätovne konal a rozhodol. Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu je, že zistil vo veci procesné pochybenia. Odvolací súd taktiež považuje za potrebné zopakovať súdom prvého stupňa niektoré vykonané dôkazy, ako aj potrebu vykonania ďalších dôkazov," uviedol vtedy hovorca Adamčiak.

Bývalý moderátor v septembri podal odvolanie voči júnovému rozsudku Okresného súdu v Malackách, ktorý ho odsúdil na 2,5 roka väzenia nepodmienečne a zároveň mu uložil päťročný zákaz činnosti riadenia motorových vozidiel, v prípade usmrtenia päťročného Tomáša Žilavého. Následne prvostupňový súd zaslal podané odvolania protistranám (odvolanie prokuratúry obžalovanému, odvolanie obžalovaného prokuratúre), aby sa k nim vyjadrili. Až keď mal okresný súd k dispozícii všetky tieto písomnosti, postúpil vec odvolaciemu KS v Bratislave. Voči spomínanému júnovému rozsudku sa predtým odvolala aj prokuratúra. Odvolanie malackej prokurátorky v polovici júla potvrdil hovorca KS Adamčiak a aj námestníčka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Věra Datinská. "Dôvodom odvolania je, že sa prokurátorka nestotožnila s rýchlosťou, akú určil súd a trvá na rýchlosti z obžaloby a tiež žiada vyšší trest," uviedla Datinská.

Bývalého moderátora spravodajstva Rastislava Žitného odsúdil 7. júna Okresný súd v Malackách na 2,5 roka väzenia nepodmienečne a zároveň mu uložil päťročný zákaz činnosti riadenia motorových vozidiel. Súd ho uznal za vinného z prečinov usmrtenia a ublíženia na zdraví v súvislosti s dopravnou nehodou z leta 2008, keď prišiel o život päťročný chlapec. Rastislav Žitný by si mal trest odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Podľa Adamčiaka súd dospel k záveru, že z dokazovania bola preukázaná vina obžalovaného. Rozsudok nebol právoplatný. Bývalý moderátor mal na odvolanie 15-dňovú zákonnú lehotu, ktorá začala plynúť dňom, kedy mu bude rozsudok doručený. Súd totiž verdikt vyhlásil bez prítomnosti Rastislava Žitného. Dokazovanie v prípade tragickej nehody bývalého moderátora spravodajstva sa vtedy pred okresným súdom skončilo výsluchom posledných troch svedkov, z ktorých boli dve znalkyne. Proces s Rastislavom Žitným, ktorý bol obžalovaný z prečinov usmrtenia a ublíženia na zdraví, sa začal 1. marca, keď súd okrem neho vypočul viacero svedkov. Rastislav Žitný svoju nevinu za autonehodu odôvodňuje bolesťami chrbtice, pre ktoré vraj tesne pred nehodou na chvíľu stratil vedomie a keď precitol, už nemohol sledu udalostí zabrániť.

Rastislava Žitného súd pôvodne odsúdil trestným rozkazom na 2,5 roka nepodmienečne. Zároveň obvinenému uložil trest zákazu činnosti riadenia motorových vozidiel všetkých druhov na päť rokov. Voči tomu moderátor podal 12. januára tohto roku odpor a súd preto nariadil hlavné pojednávanie.

Rastislav Žitný sa mal 29. júna 2008 na svojom audi rútiť po ceste za Rohožníkom rýchlosťou 142 kilometrov za hodinu. Pritom nezvládol zákrutu a vzápätí narazil do 34-ročného Milana Žilavého, ktorý sa s dvoma malými synmi vybral na cyklistický výlet. Päťročný Tomáš zahynul, jeho brat a otec utrpeli zranenia. V bezvedomí a vážne zranený skončil aj bývalý moderátor.

Správu agentúry TASR zverejňujeme bez redakčnej úpravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu