Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žitnému zrušili 2,5-ročné väzenie, jeho prípad súd vrátil

Bývalý moderátor Rasťo Žitný na súde Zobraziť galériu (5)
Bývalý moderátor Rasťo Žitný na súde

BRATISLAVA - Krajský súd dnes zrušil 2,5-ročné väzenie pre exmoderátora televízie Markíza Rastislava Žitného za tragickú nehodu z leta 2008, pri ktorej autom usmrtil päťročného chlapca a zranil jeho otca.

Hovorca súdu Pavol Adamčiak informoval, že prípad bude musieť opätovne otvoriť Okresný súd v Malackách. Exmoderátor bol prvou známou osobnosťou, ktorá mala ísť za nehodu s následkom smrti za mreže.

Súd dnes rozhodoval na neverejnom zasadnutí. "Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu je, že zistil vo veci procesné pochybenia. Odvolací súd taktiež považuje za potrebné zopakovať súdom 1. stupňa niektoré vykonané dôkazy, ako aj potrebu vykonania ďalších dôkazov," uviedol Adamčiak.

Žitného Okresný súd Malacky väzením a päťročným zákazom viesť auto potrestal v júni, podľa neho spáchal prečin usmrtenia v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví. Exmoderátor pritom vinu odmietal a bránil sa náhlou stratou vedomia. Voči rozsudku sa preto odvolal.

Sudca v Malackách bol o jeho vine presvedčený od začiatku, už v januári ho totiž odsúdil trestným rozkazom na rovnakú sadzbu. Žitný ale inicioval otvorenie procesu, kde však viacerí svedkovia vypovedali, že jeho auto šlo vysokou rýchlosťou. Povolená rýchlosť na ceste z Rohožníka do obce Kuchyňa totiž bola 90 kilometrov za hodinu, podľa prokuratúry šlo Žitného auto až 142 kilometrov za hodinu. Preto vraj nezvládol riadenie, prešiel do protismeru, kde zrazil rodinu na bicykloch.

Žitný, bývalá tvár Televíznych novín Markízy, odmietol, že by sa ponáhľal na skúšku šou Let's dance v Bratislave. Tá sa ale začala len niekoľko minút po tom, čo sa stala nehoda. Žitný tvrdil, že ak by si cyklistov všimol, určite by sa im vyhol. Na dve sekundy vraj stratil vedomie, čo podľa neho mohlo byť dôsledkom bolestí chrbtice. Pravdepodobne dúfal, že súd preto upustí od potrestania a pošle ho na liečenie.

Rodina Žilavých sa dodnes spamätáva z tragédie, keď prišli o jedného z dvoch synov, otec rodiny sa zo zranení liečil dva mesiace. Aj preto od Žitného žiadajú odškodné 3371 eur. Moderátor po nehode tiež skončil vo vážnom stave v nemocnici a prišiel o prácu.

Nehodu, pri ktorej zomrel človek, mali v minulosti aj ďalšie známe tváre. Štefan Skrúcaný, Marián Labuda či Ivan Krivosudský však vyviazli s podmienečnými trestami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu