Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitný je podľa sudcu vinný: 2,5 roka basy a zákaz šoférovania!

Rasťo Žitný neprišiel. Dorazil iba jeho advokát Ladislav Kuruc (vpravo) a rodičia zosnulého Tomáška. Zobraziť galériu (11)
Rasťo Žitný neprišiel. Dorazil iba jeho advokát Ladislav Kuruc (vpravo) a rodičia zosnulého Tomáška.

MALACKY – Dnes sa na Okresnom súde v Malackách koná už v poradí tretie súdne pojednávanie spojené s autonehodou Rastislava Žitného (33). Bývalý moderátor zhruba pred dvomi rokmi neprimeranou jazdou usmrtil päťročného Tomáška Žilavého. Súd uznal exmoderátora vinným.

Žitný sa dnešného tretieho pojednávania nezúčastnil. Prostredníctvom svojho právneho zástupcu požiadal o to, aby sa konalo bez jeho prítomnosti. Táto žiadosť trvá počas celého konania až do vyhlásenia rozsudku. Rodičia Žilaví na Okresný súd v Malackách prišli. .

Ako prvý na pojednávaní vypovedal MUDr. Róbert Illeš. Lekár, u ktorého bol bývalý markizácky moderátor na konzultáciách ohľadom bolestí chrbta. „Nerobili sme mu vyšetrenia. Žiadne záznamy som nenašiel. Ani, keď som ich dodatočne hľadal. Bol sa u mňa iba poradiť, ako naložiť so zdravotnými problémami. Diagnózu jeho ochorenia neviem. Už som sa vyjadril, že sa sťažoval na bolesti chrbta.“

Po výpovedi lekára predstúpila pred súd znalkyňa z odvetvia neurológie MUDr. Ľubica Procházková. „Z predchádzajúcich záznamov je evidentné, že obžalovaný Rastislav Žitný bol v roku 2006 hospitalizovaný 2 dni vo Fakultnej nemocnici v Trnave pre bolesti chrbtice. Tu mu bola poskytnutá adekvátna liečba. Potom sa doliečoval ambulantne,“ znela jej výpoveď.

Procházková sa tiež vyjadrila k otázke možnej straty vedomia za volantom. „Je to individuálne. K strate vedomia môže dôjsť náhle, ale aj v postupnom časovom intervale. Dĺžka bezvedomia je tiež individuálna. Môže trvať niekoľko sekúnd, hodín alebo dní,“ povedala odborníčka, ktorá však podotkla, že sa s niečím podobným počas tridsaťdeväťročnej praxe v obore nestretla. Ani nevie o tom, že by niektorý z pacientov stratil vedomie kvôli bolestiam chrbtice.

Podľa neurologičky je nemožné, aby si človek pamätal, na ako dlho stratil vedomie. Týmto vyjadrením odborníčka spochybňuje Žitného teóriu o tom, že na dve sekundy omdlel za volantom. „Je nemožné, aby si človek pamätal, na ako dlho stratil vedomie,“ povedala.

Ďalšou predvolanou bola MUDr. Denisa Meszárošová. Tá exmoderátora vyšetrovala priamo v rehabilitačnom centre v Kováčovej. Žitnému tam boli naordinované antidepresíva. „Uvedené lieky nespôsobujú dezorientáciu, takže jeho výpovede pri výsluchu neboli nijako skreslené. Nebránili mu pri vykonávaní procesných úkonov,“ uzavrela svoju výpoveď.

Sudca ďalej prešiel k predkladaniu listinných dôkazov. Jedným z nich bol aj výpis od telefonickej spoločnosti. Zo Žitného mobilu vraj nebol v čase nehody vykonaný žiadny hovor. Obžalovaný teda v tom čase netelefonoval, hoci sa o tom špekulovalo. Záznam o dychovej skúške vylúčil, že by bol Rasťo Žitný pod vplyvom alkoholu. Rovnako tak ani Milan Žilavý - otec usmrteného Tomáška. Po prejdení všetkých dôkazov sudca ustanovil dokazovanie za skončené.

Po zhruba tridsaťminútovej prestávke prišli na rad záverečné reči. Prokurátorka v tej svojej požadovala trest pre Rastislava Žitného vo výške 5 rokov nepodmienečne. Podľa nej exmoderátor prekročil povolenú rýchlosť a krátko pred nehodou bol pri vedomí, pretože brzdil.

Právny zástupca bývalého moderátora markizáckeho spravodajstva Ladislav Kuruc argumentuje tým, že keby Žitný nemal zdravotné problémy, situáciu by zvládol bez problémov. „Mal by dostatok času na to, aby vozidlo na tom úseku cesty, kde došlo k problémom, ubrzdil, znížil rýchlosť a zákrutu by prešiel bez komplikácií. Som presvedčený o tom, že súhrn týchto okolností, ale hlavne zdravotná indispozícia, sa podpísali pod túto tragédiu,“ zneli jeho slová počas záverečnej reči, ktoré umocnil uvedením príkladu anglickej vodičky. Tá vraj zrazila cyklistu a bola oslobodená kvôli strate vedomia.

Obhajca si počas svojej záverečnej reči tiež neodpustil rečnícku otázku. „Aká je miera zodpovednosti rodičov, ktorí vystavia dieťa riziku dopravnej premávky?“ Na to sa Žilavý neovládol a skríkol na neho: „Že sa nehanbíte!“ Nechápavo pritom krútil hlavou. Kuruc mu odvrkol, že sa nehanbí. Celú situáciu musel riešiť sudca. „Zachovajte, prosím, profesionalitu," zareagoval na obhajcovo konanie.   

Krátko po 14:00 zaznel rozsudok. „Súd uznáva Rastislava Žitného vinným za spáchanie prečinu usmrtenia a ublíženia na zdraví. Na ceste z Rohožníka do obce Kuchyňa v rýchlosti najmenej 121 km/h neprispôsobil v pravotočivej zákrute jazdu svojim schopnostiam, nezvládol motorové vozidlo a prešiel do protismeru, kde zrazil cyklistov. Následne narazil do stromu. Odsudzuje sa k úhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere 2,5 roka nepodmienečne. Trest vykoná v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu tiež ukladá trest zákazu riadenia motorových vozidiel na 5 rokov,“ znelo z úst sudcu.

Ako ďalej podotkol, verzii o odpadnutiu za volantom neuveril. Stojí si za svojím decembrovým verdiktom, kedy nariadil presne ten istý trest. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Žitný sa môže odvolať do 15 dní od doručenia rozsudku. V prípade, že tak urobí, proces prevezme Krajský súd v Bratislave. „To, ako sa môj klient rozhodne, záleží na ňom. K rozsudku sa nevyjadrím. Zatiaľ je to predčasné,“ povedal po skončení dnešného pojednávania exmoderátorov právny zástupca Ladislav Kuruc.

Otec zosnulého Tomáška sa po dnešnom procese vyjadril, že „pre mňa je zadosťučinením len jedno. A to, že sa dôkazným konaním vlastne ukázala pravda. Dosť bolo tých poloprávd a klamstiev.“ To, či sa voči rozsudku odvolajú alebo budú požadovať vyšší trest, nevedel odhadnúť.

Takýto bol zatiaľ priebeh Žitného kauzy: 

Okresný súd vymeral trest pre Žitného už v decembri minulého roka. Proti zákazu viesť akékoľvek motorové vozidlo na 5 rokov a pobytu vo väzení na 2,5 roka sa však exmoderátor odvolal. A tak sudca nariadil pojednávanie!

Počas prvého – marcového, Žitný vo výpovedi tvrdil, že kvôli zdravotným problémom na dve sekundy omdlel. To malo byť príčinou tragickej udalosti. Jeho zdravotné ťažkosti potvrdila aj Veronika Husárová, ktorá bola Rasťovou tanečnou partnerkou v súťaži Let´s Dance 2. Ďalší svedkovia, ktorí vypovedali, však hovorili o Žitného šialenej jazde. Nerozhodlo sa, súd bol odročený na začiatok apríla.

Na druhé súdne pojednávanie sa Rasťo nedostavil, zastupoval ho právnik. Prišla však jeho bývalá partnerka Lucia Hablovičová. Okrem nej a ďalšieho svedka vypovedali aj znalci z oblasti dopravy. Aj keď sa zhodli na tom, že stanovená rýchlosť v tomto prípade nebola dodržaná, prokurátorka navrhla tento súd opätovne odročiť.

Sledujte Topky TV: Žitného obhajca Ladislav Kuruc reaguje na verdikt súdu.

Sledujte Topky TV: Milan Žilavý reaguje na verdikt súdu.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu