Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vareha mal mať pri megapodvode maďarského komplica

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha

BRATISLAVA - "Pán Zemplína" Mikuláš Vareha mal mať pri megapodvode, pri ktorom údajne obral štát o 29 miliónov korún, maďarského komplica. Naznačila to generálna prokuratúra, podľa ktorej Maďara zadržali v ten istý deň ako veľkopodnikateľa. Zatiaľ ho však neobvinili.

V rámci vyšetrovania polícia prešetruje nielen ďalšie Varehove daňové machinácie, ale aj zapojenie ďalších osôb, uviedol hovorca GP Vladimír Ferko. Maďar je podozrivý, že sa na megapodvode zúčastnil. V súčastnosti je vo väzbe vo svojej krajine, kde ho stíhajú za rôznu ekonomickú kriminalitu.

"V Slovenskej republike tomuto občanovi doposiaľ nebolo vznesené obvinenie. Po zosumarizovaní všetkých informácií z maďarskej strany a po vyhodnotení dôkazov získaných v SR sa bude rozhodovať o ďalšom vznášaní obvinení,“ dodal Ferko.

Varehu zadržali prvého marca po policajnej akcii, počas ktorej urobili prehliadky v 14 objektoch. Obvinili ho z krátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré údajne robil v desiatkach svojich obchodných spoločností s fiktívnym tovarom. Na ich základe si uplatnil odpočet DPH vo výške 866 miliónov korún (takmer 29 miliónov eur). Štát v rokoch 2007 až 2010 vyplatil podnikateľovi takmer miliardu korún.

Minister vnútra Daniel Lipšic pripustil, že obvinenie sa môže rozšíriť. Vareha bol konateľom v 77 firmách, z ktorých 51 bolo registrovaných ako platcovia DPH. Tieto spoločnosti medzi sebou čulo obchodovali, pričom dohody ich konateľ uzatváral ústne sám so sebou, platby sa realizovali v hotovosti, tovar neopustil sklady, neexistujú doklady o jeho preprave, vozidlá firmy používali len sporadicky a väčšina spoločností nemala zamestnancov. Napriek tomu týchto 51 firiem v rokoch 2007-2009 dosiahlo tržby 705 miliónov eur a vyprodukovalo stratu 109 miliónov eur.

"Obchodovalo" sa aj s takými komoditami ako lykožrút smrekový, maštaľný hnoj, drevené bránky a kolíčky, debničky a podobne. Vareha sedí vo väzbe a hrozí mu až 12 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu