Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia obvinila komplica Mikuláša Varehu: Maďar mu mal pomáhať krátiť dane!

Obvinený Mikuláš Vareha
Obvinený Mikuláš Vareha (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil v prípade zemplínskeho podnikateľa Mikuláša Varehu ďalšieho človeka - maďarského občana Molnára M., ktorý bol konateľom maďarských obchodných spoločností.

Ako informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka, tohto muža obvinili z trestného činu skrátenia dane a poistného. Molnár M. bol konateľom spoločností, ktoré použili vo vytvorenom obchodnom reťazci na fiktívne obchody v prípade Mikuláša Varehu. Podľa doterajšieho vyšetrovania nadmerným odpočtom DPH z fiktívnych obchodov vznikla slovenskému štátnemu rozpočtu škoda v desiatkach miliónov eur. Molnár M. údajne pomohol daňovej trestnej činnosti, za čo mu v prípade dokázania viny hrozí trest sedem až 12 rokov väzenia.

Zemplínčan Mikuláš Vareha je v prípade obvinený už od začiatku minulého roka z daňovej trestnej činnosti. Od mája 2009 do januára 2010 spolu so 47-ročným Molnárom M. vytvorili obchodný reťazec zo svojich spoločností. Predmetom obchodov malo byť takmer 28 miliónov euroočiek (štepné púčiky jabloní), ktoré na základe viac ako 20 fiktívnych faktúr Mikuláš Vareha dodával Molnárovi M. Podľa dokumentácie ich dodanie v celkovej hodnote takmer 106 miliónov eur dokonca potvrdil na dodacích listoch. Ich prepravu mali navyše potvrdzovať aj ďalšie doklady (CMR). "Podľa zistení polície k dodaniu tovaru v skutočnosti nikdy nedošlo," uviedol Slivka. Napriek tomu si Mikuláš Vareha v daňovom priznaní uplatnil nadmerný odpočet DPH. Podľa polície tak v rozpore so zákonom za pomoci Molnára M. skrátil daň, čím Slovenskej republike spôsobili škodu viac ako 19 miliónov eur. Obvinený maďarský podnikateľ je v súčasnosti pre inú trestnú činnosť vo väzbe v Maďarsku. Slovenská polícia už požiadala o jeho vydanie na trestné stíhanie na Slovensko. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta potvrdil agentúre SITA, že súd vydal európsky aj medzinárodný zatýkací rozkaz. Molnára M. by mali v piatok prepustiť z väzby a na základe uvedených skutočností potom znova zadržať.

V prípade daňovej trestnej činnosti Mikuláša Varehu polícia postupne od marca minulého roka analyzovala zaistené listinné dôkazy a vykonávala množstvo procesných úkonov. Vypočula viacerých svedkov a zabezpečila odborné stanoviská. Vďaka tomuto trikrát, v apríli, júni a auguste, rozšírila voči Mikulášovi Varehovi obvinenie zo skrátenia dane a poistného Obvinenie mu bolo rozšírené okrem čiastkových skutkov aj o ďalší trestný čin, neodvedenie dane a poistného. Dôvodom bolo skrátenie dane pomocou vytvorených reťazcov spoločností a fiktívnych obchodov s lykožrútom smrekovým a euroočkami. K dnešnému dňu tak Mikuláš Vareha čelí obvineniu zo skrátenia dane a neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie DPH v celkovej výške viac ako 57 miliónov eur. "V súčasnosti vyhodnocujeme ostatné listinné materiály. Aj naďalej sú vykonávané daňové kontroly. Nie je vylúčené prípadné ďalšie rozšírenie obvinenia, ako aj prípadné obvinenia iných osôb zapojených do daňových podvodov," dodal Slivka. Mikuláš Vareha naďalej zostáva vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu