Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Výroky týždňa: O Eskimákoch, snehuliakoch, potratoch a srande v parlamente

Národná rada SR
Národná rada SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Záver týždňa so sebou prináša i sumár TOP výrokov slovenských politikov, ktoré odzneli za uplynulých sedem dní . Topky vám ich od minulého týždňa ponúkajú pravidelne v nedeľu podvečer. Nezabudnite hlasovať v ankete o najlepší z nich!

22. marec – "Na prvom zasadnutí obecného zastupiteľstva mu schválili plat tritisíc eur. Na to gramotnosť majú.“ Vyhlásila to nezávislá poslankyňa Anna Belousovová po tom, čo podľa nej rómskemu starostovi z obce Bystrany Františkovi Žigovi, ktorý mal problémy s prečítaním starostovského sľubu, schválilo rómske obecné zastupiteľstvo mimoriadne vysoký mesačný plat.

22. marec – "My prajeme, nech sa trebárs aj všetci Cigáni prihlásia k maďarskej národnosti a potom všetci spoločne nech prejdú cez Dunaj a máme po probléme aj v cigánskej, aj maďarskej otázke... My nikomu nebudeme brániť, či chce byť Cigán, Róm, Eskimák alebo snehuliak." Povedal to predseda SNS Ján Slota, podľa ktorého sa strany SMK a Most-Híd presviedčaním Rómov snažia umelo navýšiť počet príslušníkov menšiny, aby tým potom mohli argumentovať pred medzinárodnými inštitúciami.

22. marec – „To, čo robíte, vážená pani ministerka, na súdoch a v prokuratúre, je obyčajná normalizácia, a nie demokratizácia súdnictva a prokuratúry.“ Šéf Smeru Robert Fico takto kritizoval kroky ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Je presvedčený, že polícia, súdy a prokuratúra majú vláde slúžiť na kriminalizáciu opozície. 

22. marec – „Som presvedčená, že to, že ste zverili spravodlivosť Vladimírovi Mečiarovi a Štefanovi Harabinovi, vám prehralo voľby.“ Reakcia ministerky Žitňanskej na Ficovu kritiku. Na zmeny v justícii a na prokuratúre má podľa nej súčasná koalícia silný mandát od ľudí. 

24. marec – „Si spomínam, že nám pani doktorka povedala, že to je jasný chlapec, lebo to tam má väčšie ako nohy.“ Takto odviazane nám odpovedal Jozef Viskupič z Obyčajných ľudí, keď si zaspomínal na obdobie, keď s manželkou Romanou čakali prvý prírastok, dnes už viac ako ročného Vilka. Topkám prezradil, že jeho žena je opäť „v tom“

25. marec – „V dnešnej dobe v našej spoločnosti, ak sa žena rozhodne nepodstúpiť interrupciu a dá ho na adopciu, vystavuje sa riziku, že by ju celá dedina, ulica, sídlisko celý život odsudzovali a ukazovali na ňu prstom, že aká je krkavčia mater, vyvrheľ spoločnosti, lebo svoje dieťa dala na adopciu. Ľudia si neuvedomujú, že táto žena, ak by aj to urobila, vždy urobí tisíckrát lepšie ako žena, ktorá pôjde na potrat.“ Povedal to nezávislý poslanec a Obyčajný človek Igor Matovič v piatok počas Dňa počatého dieťaťa. Chcel tým zdôrazniť, že mu ide o otvorenie verejnej diskusie na tému adopcií detí

25. marec – „Dať si v tento deň toto tričko nie je prehreškom proti spoločenskej norme, alebo je prehreškom nezrovnateľne menším, ako stáť na smútočnom zhromaždení Európskeho parlamentu za Jána Pavla II. v tričku Marilyn Monroe (pozn.red.: mala ho poslankyňa za Smer v EP Monika Flašíková Beňová).“ Uviedol to Peter Osuský z OKS. Poslanci Igor Matovič a Erika Jurinová prišli v piatok do parlamentu v čiernych tričkách s bielymi nápismi Potrat nie je riešenie - donosiť dieťa a dať ho na adopciu je riešenie. Vyslúžili si za to kritiku Smeráčky Jany Vaľovej.

25. marec – „Náš parlament je o niečo menší ako ruská Duma, ale zato máme rovnako veľa srandy.“ Takto privítal 30 ruských detí predseda parlamentu Richard Sulík. Do Bratislavy prišli na jeho pozvanie. Namiesto plánovanej návštevy historickej budovy Slovenskej národnej rady Sulík deťom odporúčal, aby sa jej vyhli a ušetrený čas strávili v ZOO.

26. marec – „Áno, sme priateľky, pýtala som sa jej, či si môžem jej manžela požičať na večer a súhlasila.“ Na posledný ples sezóny prišla poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová so svojim podriadeným, podpredsedom krajskej organizácie Smeru Mariánom Kovačócym, ktorý je ženatý. Takto poslankyňa reagovala na našu otázku, či to manželke Kováčócyho neprekážalo.

26. marec – „Diskutujme, škriepme sa, aj vášnivo. Hľadajme riešenia, ale oznamujme spoločné dohody a rozhodnutia. Na naše rozhovory nepotrebujeme prostredníka v podobe médií.“ Vyhlásila premiérka Iveta Radičová pred delegátmi kongresu SaS, ktorý sa konal v sobotu v Bratislave. Podľa nej treba vysvetliť občanovi v súvislosti s prijímaním eurovalu, že ak nebudeme riešiť spoločné problémy, nevyriešime ani ten náš. Radičová pripomenula delegátom, že koalícia má voči občanom záväzok.

26. marec – „Bývali sme spolu tri roky na internáte Družba, spomínam si, že to bol veľmi snaživý človek. My sme vyspávali opicu, on každé ráno vstával už za tmy a potom striedavo drtil skriptá a písal knižku o treste smrti. O siedmej sa osprchoval a obliekol si oblek.“ Na expremiéra Fica to prezradil Ľuboš Dojčan, ktorý na kongrese SaS kandidoval do vedenia liberálov. Tesne sa mu to nepodarilo, aj keď príhovorom zaujal.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu