Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rozhodnutie o bezletovej zóne prišlo neskoro, tvrdí Šebej

František Šebej
František Šebej

BRATISLAVA - Dôvody Bezpečnostnej rady OSN pre zriadenie bezletovej zóny nad Líbyou sú nejasné a rozhodnutie prichádza s dvoj- až trojtýždňovým oneskorením, nazdáva sa predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej.

"Ja by som za bezletovú zónu zdvihol ruku len s veľkým váhaním. Mala by zmysel, keby zabránila dobyť posty povstalcov, teraz sa hrá v podstate už len o Benghází. Je otázne, či to bude mať nejaký účinok," povedal.

Hoci si Šebej myslí, že by bolo výborné, keby sa Líbya lídra Muammara Kaddáfího zbavila, s neistotou sa pozerá predovšetkým na to, kto by ho mal nahradiť a či sa lídri povstalcov v prípade uchopenia moci budú správať zodpovedne.

Kontrola situácie v Líbyi je podľa Šebeja predovšetkým v európskom záujme, pretože práve Európa je príjemcom kvalitnej líbyjskej ropy a sem môžu potenciálne prúdiť davy utečencov. V tomto kontexte treba podľa Šebeja chápať podporu vytvorenia bezletovej zóny zo strany Francúzska, ktoré je v zahranično-politických otázkach zvyčajne zdržanlivé.

"Francúzsko sa vždy správa podľa toho, čo by som nazval francúzskou interpretáciou francúzskych záujmov," poznamenal predseda výboru. Vlažnejší postoj USA si Šebej nevysvetľuje ako vyťaženosť krajiny v dôsledku angažovania sa v Afganistane a Iraku. "Spojené štáty nemajú v Líbyi nijaký národný záujem," podčiarkol.

Šebej očakával, že nočnú rezolúciu OSN Rusko zablokuje vetom a rozhodnutie tejto krajiny zdržať sa pri hlasovaní ho prekvapilo. "Vysvetľujem si to ako stratu ruského záujmu," povedal s dodatkom, že pre Rusko je v súčasnosti dôležitejšia stabilita a obchodné aspekty spolupráce. Napriek tomu si však zdržanie sa Číny a Ruska pri hlasovaní vysvetľuje ako "lojalitu k starým spojencom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu