Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

BR OSN schválila bezletovú zónu, Kaddáfí hrozil Stredomoriu

Bezpečnostná rada OSN
Bezpečnostná rada OSN

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN dnes neskoro večer SEČ schválila nasadenie vojenskej sily proti Líbyi k ochrane civilného obyvateľstva vrátane vytvorenia bezletovej zóny nad touto krajinou. Pre príslušnú rezolúciu, ktorá otvára cestu k leteckým úderom na Líbyu, sa vyslovilo desať z 15 členov rady, päť členov vrátane Číny a Ruska sa hlasovania zdržalo.

Čína a Rusko, ktorí ako stáli členovia Bezpečnostnej rady majú právo veta, k rezolúcii sa ešte pred hlasovaním stavali s výhradami. Rezolúciu vyzývajúcu na zabezpečenie zákazu všetkých letov nad Líbyou v záujme ochrany civilného obyvateľstva naopak dôrazne presadzovali Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko.
    
Prijatie rezolúcie podľa DPA znamená, že nad Líbyou je s okamžitou platnosťou vyhlásená bezletová zóna.
Líbya už varovala, že prípadná zahraničná vojenská intervencia by ohrozila všetku leteckú aj námornú dopravu v oblasti Stredozemného mora. "Akákoľvek vojenská operácia proti Líbyi vystaví leteckú a námornú dopravu v Stredomorí ohrozeniu," povedal hovorca líbyjského ministerstva obrany. Dodal, že cieľom bude všetka civilná aj vojenská doprava.

    
Povstalci z východolibyjského mesta Benghází začali rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN okamžite oslavovať streľbou do vzduchu, uviedol Reuters.
    
Kaddáfí večer v rozhlasovom prejave oznámil, že útok na Benghází začne ešte dnes v noci.
Ako povedal, jeho jednotky "ušetria každého, kto zloží zbrane a vzdá sa". "Pripravte sa, dnes v noci prídeme. Vyženieme zradcov z Bengází," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu