Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

LÍBYA Obama naposledy varoval Kaddáfiho

Misuráta je terčom útokov
Misuráta je terčom útokov

BRATISLAVA/NEW YORK - Americký prezident Barack Obama dnes vyslal posledné varovanie Muammarovi Kaddáfímu. Ak podľa neho líbyjský diktátor okamžite neukončí všetky vojenské akcie a represie voči povstalcom, zasiahnu proti nemu USA, Francúzsko, Británia a arabské štáty vojensky.

19:42 Obama zdôraznil, že Spojené štáty neplánujú v Líbyi použiť pozemné sily ani inak prekročiť rámec stanovený Radou bezpečnosti Organizácie Spojených národov.

17:52 Líbyjské vládne sily už uplatňujú prímerie a nepodnikli žiaden vojenský útok, vyhlásil hovorca vlády Músá Ibráhím pre tlačovú agentúru Reuters. "Líbya už dodržiava prímerie (s povstalcami). Dnes sme nepodnikli vojenskú operáciu ani proti mestu Misuráta, ani nikde inde v krajine," uviedol hovorca.

17:30 Európska únia chce detaily prímeria podrobne preštudovať, pričom sa stále plánuje prípadná vojenská operácia. Európania sa dnes tiež zhodli na posilnení sankcií voči 11 líbyjským občanom a deviatim spoločnostiam. V prípade osôb ide najmä o členov vlády.

17:12 Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová povedala, že rezolúcia OSN k Líbyi je iba jeden, aj keď významný, krok a medzinárodné spoločenstvo musí pokračovať v zvažovaní všetkých možností. Slová líbyjskej vlády o vyhlásení prímeria podľa nej USA nepresvedčili a Spojené štáty budú naďalej vyvíjať nátlak na to, aby líbyjský vodca Muammar Kaddáfí odstúpil.

17:11 Severoatlantická aliancia zatiaľ nerozhodla o svojom zapojení do prípadného vojenského konfliktu v Líbyi, napriek tomu však urýchlila plánovanie možných vojenských operácií proti tejto krajine. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo vyhlásení uviedol, že už boli splnené tri podmienky na možný vojenský zásah v Líbyi - preukázateľná nevyhnutnosť konať, pevná regionálna podpora a mandát od OSN.

16:11 "Kaddáfího sily ostreľujú mesto delostreleckými nábojmi a tankami. Máme informácie, že v nemocnici je 25 mŕtvych ľudí vrátane malých dievčat," uviedol lekár Chálid Abú Silha. "Ostreľujú dokonca aj sanitky. Videl som malé dievčatko, ktoré malo odstrelenú polovicu hlavy," povedal lekár s plačom.

 

 

15:35 Kaddáfí podľa povstalcov len zavádza. "Kaddáfí nehovorí ani štipku pravdy... Celý svet vie, že Muammar Kaddáfí je klamár. On aj jeho synovia, jeho rodina, všetci sú klamári," povedal veliteľ povstalcov Chalifa Heftir reportérom v Bengází.

15:02 Slovensko sa podľa ministra obrany Ľubomíra Galka v súvislosti s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Líbyi, zachová ako spoľahlivý člen NATO a podporí všetky kroky, ktoré povedú k mieru. Ako uviedol Galko na tlačovej besede, Slovensko nebude blokovať kroky NATO v Líbyi. Zároveň zdôraznil, že nevidí priestor pre spôsobilosť slovenských ozbrojených síl pôsobiť v súčasnej situácii v tejto krajine.

14:26 Francúzsko zostáva obozretné aj po vyhlásení prímeria v Líbyi. "Mali by sme byť veľmi obozretní. On (Kaddáfí) sa teraz začína báť, ale v teréne sa hrozba nezmenila," povedal hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Bernard Valero.

13:57 - Líbya vyhlásila prímerie a zastavila všetky vojenské operácie v záujme ochrany civilistov po rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN o zavedení bezletovej zóny nad touto severoafrickou krajinou. Potvrdil to šéf líbyjskej diplomacie Músá Kúsa. Nový postoj vlády v tejto otázke Kússa zdôvodnil tým, že Líbya je členom OSN a "musí akceptovať rezolúcie Bezpečnostnej rady".

13:44 - Líbya pozastavila všetky vojenské operácie v záujme ochrany civilistov v súlade s rozhodnutím OSN o zavedení bezletovej zóny. Informoval o tom líbyjský minister zahraničných vecí Músá Kúsa.

13:38 - NATO sa zatiaľ do prípadnej akcie proti Líbyi nezapojí, naďalej ale zvažuje viaceré možnosti ako by tak mohla učiniť.

13:19 - Európske aerolínie zastavili lety do Líbye. Európska organizácia pre riadenie letovej premávky Eurocontrol totiž uviedla, že "najnovšie informácie z Malty naznačujú, že Tripolis neprijíma lety". Z tohto dôvodu organzácia všetky lety na 24 hodín pozastavila.

12:53 - Z Líbye utieklo už 300 000 ľudí. Hovorkyňa úradu OSN pre utečencov Melissa Flemingová uviedla, že hranice nepokojmi sužovanej krajiny prekračuje denne 1500 až 2500 ľudí.

11:27 - NATO zváži reakciu na rezolúciu Rady bezpečnosti OSN, ktorá v noc na dnes schválila všetky potrebné kroky k ochrane civilného obyvateľstva v Líbyi vrátane vytvorenia bezletovej zóny v líbyjskom vzdušnom priestore. Severoatlantická aliancia rokuje o situácii práve v týchto chvíľach.

11:05 - Odmietavý postoj k vojenskej akcii voči Líbyi zaujali Čína, Rusko, Mexiko, India i Turecko. Reuters uviedla, že vojenská operácia sa pravdepodobne zameria na dopravné, komunikačné a spravodajské ciele.

10:37 - Líbya dnes úplne uzavrela svoj vzdušný priestor. Týmto krokom chce Tripolis pravdepodobne predbehnúť vytvorenie bezletovej zóny nad Líbyou schválenej rezolúciou OSN. Kaddáfího sily dnes pokračujú v ťažkom ostreľovaní mesta Misuráta. Podľa arabskej televízie Al-Arabíja si útok vyžiadal neupresnený počet mŕtvych a zranených, vrátane civilných obetí.

09:07 - Vojenský úder v Líbyi sa podľa OSN uskutoční za "niekoľko hodín" a Francúzsko sa ich "samozrejme" zúčastní. Dnes ráno to uviedol hovorca francúzskej vlády Francois Baroin. Účasť po hlasovaní Rady bezpečnosti v noci na dnes už sľúbili ďalšie krajiny ako Nórsko, Austrália, počíta sa aj s Britániou a Spojenými štátmi. Presný čas úderov, ich cieľe ani formu však neupresnil. O situácii budú dnes jednať v Bruseli predstavitelia NATO.

03:05 - Americký prezident Barack Obama sa v telefonickom rozhovore s Nicolasom Sarkozym a Davidom Cameronom zhodli na tom, že Líbya musí vyhovieť rezolúcii OSN, a že násilie proti líbyjským civilistom musí skončiť. Podľa Reuters sa takisto dohodli na tom na úzkej koordinácii ďalších akcií a na spolupráci s arabskými a ďalšími zahraničnými partnermi k naplneniu schváleného bezpečnostného opatrenia.

01:48 - Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle vylúčil účasť bundeswehru na vojenskej akcii proti Líbyi. Berlín sa pri schvaľovaní rezolúcie zdržal hlasovania, pretože v operácii vidí "vážne nebezpečenstvo a riziká". Britský premiér David Cameron na dnes ráno zvolal kabinet a o líbyjskej situácii chce informovať taktiež parlament.

00:54 - Tripolis západné zeme varoval, že v prípade zahraničného zásahu zahája líbyjské sily odvetný útok na civilné i vojenské ciele v Stredomorí. Taliansko podľa Reuters oznámilo, že je pripravené k zaisteniu bezletovej zóny nad Líbyou poskytnúť svoje letecké základne. Francúzske diplomatické zdroje tvrdia, že s vojenskou operáciou je možné počítať už dnes v noci. Zúčastniť by sa jej malo Francúzsko, Veľká Británia, možno USA a najmenej jeden arabský štát. Povstalci z východolíbyjského mesta Bengází , ktoré je ich baštou rozhodnutie Rady bezpečnosti OSN začali okamžite oslavovať streľbou do vzduchu. Kaddáfí však rezolúciu OSN neuznáva a včera vo svojom prejave oznámil, že útok na Beghází začne ešte v noci na piatok. Prisľúbil beztrestnosť tým čo sa vzdajú ale pohrozil, že s ostatnými nebude mať zľutovanie.

23:46 - Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok neskoro večer SEČ schválila nasadenie vojenského letectva proti Líbyi na ochranu civilného obyvateľstva vrátane vytvorenia bezletovej zóny nad touto krajinou. Pre príslušnú rezolúciu, ktorá otvára cestu k leteckým úderom na Líbyu, sa vyslovilo 10 z 15 členov rady, päť členov vrátane Číny a Ruska sa hlasovania zdržalo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu