Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Letecký úder na Kaddáfího sily: Už o pár hodín!

Na Kaddáfího sily majú zaútočiť lietadlá OSN
Na Kaddáfího sily majú zaútočiť lietadlá OSN (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Vojenské údery v Líbyi po schválení príslušnej rezolúcie OSN sa uskutočnia "o niekoľko hodín" a Francúzsko sa ich "samozrejme" zúčastní. Povedal to dnes ráno hovorca francúzskej vlády François Baroin. Účasť po hlasovaní Bezpečnostnej rady v noci na dnes už sľúbili ďalšie krajiny.

"Nejde o okupáciu líbyjského územia, ale o vojenské opatrenia na ochranu líbyjského ľudu, na umožnenie, aby dosiahol svoje túžby po slobode, a teda k pádu režimu (Muammara) Kaddáfího," povedal hovorca v miestnom rozhlase krátko potom, čo Bezpečnostná rada OSN schválila na návrh Francúzska a ďalších krajín nasadenie vzdušnej vojenskej sily proti Kaddáfího silám.

Baroin v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL neupresnil čas úderov, ani ich ciele a formu.

Účasť na očakávaných leteckých úderoch s mandátom OSN už prisľúbili napríklad Nórsko a Austrália, počíta sa s účasťou Británie a Spojených štátov. Niektoré štáty pritom prispejú lietadlami a ďalšou vojenskou technikou, iné ako Taliansko len základňami a ďalšie logistikou. O situácii budú dnes rokovať v Bruseli predstavitelia NATO.

Kaddáfí vo štvrtok večer v rozhlasovom prejave oznámil, že v noci na dnes začne útok na baštu vzbúrencov Benghází. Podľa očitých svedkov bol však nakoniec v meste a okolí pokoj. Istý vysoký predstaviteľ líbyjského ministerstva zahraničia podľa agentúry AFP po schválení rezolúcie povedal, že Tripolis je pripravený za určitých podmienok pristúpiť na prímerie. Tieto podmienky nespresnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu