Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Členovia vlády by sa mali ovládať, radí Slota

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Premiérka by si mala urobiť vo vláde poriadok, nech ministri neurážajú hrdosť a prestanú sa správať v mene slovenského národa ponižujúco k Budapešti, s touto výzvou dnes prišiel šéf SNS Ján Slota.

Sluhov Budapešti môžu robiť doma v kuchyni, ale v oficiálnych vyjadreniach by sa "mohli začať ovládať a nepúšťať z úst bohapusté hlúposti".

SLota tak reagoval na ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, podľa ktorého by mala vláda predložiť maďarským partnerom nový návrh zmluvy o dvojakom občianstve.

Rokovania o medzištátnej zmluve upravujúcej otázku dvojakého občianstva navrhla maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi predsedníčka slovenskej vlády Iveta Radičová. Štátny tajomník Ministerstva vnútra Maroš Žilinka odovzdal 15. februára v Budapešti na 11. zasadnutí Zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre oblasť vnútorných vecí maďarskej strane návrh o úprave niektorých otázok. Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi však následne podmienil pokračovanie rokovaní zmenou slovenského zákona o štátnom občianstve, ktorý dnes dvojaké občianstvo neumožňuje. Zároveň označil slovenský návrh zmluvy za úplne "neakceptovateľný" a "nerokovateľný".

Reakciu Zsolta Simona o príprave nového slovenského textu považuje Slota za absurdnú. "Vyzývame premiérku Ivetu Radičovú, aby si – ak to vôbec dokáže - urobila v kabinete taký poriadok, nech jeho členovia neurážajú hrdosť slovenského národa a prestanú sa správať v mene slovenského národa ponižujúco k Budapešti, akoby sme ani neboli suverénny štát," vyhlásil.

"Celý zákon o dvojakom občianstve a situácia okolo neho je dehonestujúca voči štátnej zvrchovanosti Slovenskej republiky, avšak odkrýva pravú tvár tejto vlády: súčasná vláda sa už ani nepokúša skrývať, že kolaboruje s Maďarskou republikou, aby bola suverenita Slovenskej republiky, ktorú predstavitelia tejto vlády nikdy nechceli, zničená," uzavrel Slota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu