Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slotova dcéra končí: Predala otcovu firmu Čechom?

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Tak to je teda prekvapenie. Eseročka Slovben blízka šéfovi SNS Jánovi Slotovi koncom minulého roka zmenila majiteľa. Už v nej nefiguruje Slotova nevlastná dcéra Alžbeta Porubcová, ani beninská spoločnosť politikovho bývalého asistenta Georgesa Gansého.

Do Slovbenu sa však dostali veľmi zaujímaví ľudia. Stačí pár klikov cez obchodné registre Českej a Slovenskej republiky a objaví sa pred vami celý trust, ktorý má prednostne na starosti obchodovanie s realitami. Práve český týždenník Týždeň pred pár mesiacmi Slotu uviedol ako jedného z najbohatších ľudí, ktorý za to má vďačiť práve realitnému biznisu.

Hodnotu jeho majetku odhadol v prepočte na eurá na zhruba 232 až 266 miliónov. Zdá sa, že slová o tom, že jeho majetok spravujú české firmy, by mohla byť pravdivá. Naznačujú to totiž aj zmeny v obchodných registroch. Firma Slovben je pritom Slotovi veľmi blízka. Je na ňu napísaná reštaurácia Gold Wing v dome v Žiline, v ktorom Slota býva. Taktiež luxusný byt v Bratislave, ktorý predseda SNS využíva. Od 16. novembra 2010 je však jediným spoločníkom česká eseročka Europská exekuční společnost a konateľom istý 36-ročný Čech Vladimír Braun.

Napriek honosnému názvu nemá spoločnosť ani vlastnú webovú stránku. Ak sa však pozrieme, kde všade figuruje a s kým, zistíme, že ide o sieť poprepájaných firiem – ako napríklad Euro Home West, Euro Home East, Euro Home North, aj so známymi menami. Napríklad istá tridstaťjedna ročná Daniela Mráziková figurovala aj vo viacerých spoločnostiach s Radovanom Vítekom. So známym českým miliardárom sedela spoločne v tom istom čase vo viacerých firmách.

Šéf SNS tvrdí, že s firmou Slovben nikdy nič nemal spoločné, okrem nájomnej zmluvy na byt v Bratislave. „Mená firiem ani ľudí, ktorých menujete, pán predseda SNS nepozná, preto sa k nim vyjadrovať nemôže,“ reagovala jeho hovorkyňa Jana Benková.

Navyše v spomínanej firme, ktorá získala Slovben, figurovala aj manželka Karla Svobodu. Ten je spoločníkom vo firme Euroshare, v ktorej pred ním ako majitelia figurovali aj cyperské firmy. Jedna z nich, spoločnosť Gorasan so sídlom v Limassole, bola vyšetrovaná v Česku v súvislosti s vymáhaním neúmerne vysokých úrokov dokonca od ľudí, ktorí si svoje záväzky mali plniť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu