Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slota: Nerozširujte rozvrat v koalícii ako chrípku

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Potom, ako národná rada zamietla novelu zákona o štátnom občianstve, vláda podľa predsedu SNS Jána Slotu nemá bez celospoločenskej diskusie mandát ani od občanov a ani od parlamentu na uzatvorenie medzištátnej zmluvy medzi SR a Maďarskom vo veci dvojakého občianstva.

"Slovenská národná strana preto vyzýva vládu SR, aby neistotu a rozvrat v koalícii nerozširovali ako chrípku aj na slovenskú suverenitu," uviedol vo vyhlásení Slota.

Dodal, že SNS nevidí nijaký dôvod na uzatvorenie tejto zmluvy. "Iniciatívu slovenskej vlády považujú národniari za nepochopiteľnú kapituláciu Slovenska, lokajstvo a servilné strkanie sa do priazne kritizovaného Maďarska," vyhlásil Slota.

Slovensko si podľa neho nepotrebuje s Maďarskom vzájomne upravovať podmienky pri nadobúdaní občianstva, pretože dvojaké občianstvo je dielom "maďarskej cezhraničnej rozpínavosti". Zdôraznil, že parlament na februárovej schôdzi dal zápornú odpoveď v pokračovaní ústupkov na slovenskej strane a "svojvôľa vlády preto smrdí vlastizradou".

"Každému je zrejmé, že zoznam občanov, ktorí požiadali v druhej krajine o občianstvo bude jednostranný. Ponuka slovenskej strany na takýto mechanizmus vyznieva trápne," vyhlásil Slota.

Návrh Zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom o úprave otázok týkajúcich sa štátneho občianstva v utorok odovzdal maďarskej strane štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka. Cieľom zmluvy je upraviť podmienky nadobúdania štátneho občianstva druhej strany, poskytovania diplomatickej a konzulárnej ochrany občanom s dvojakým štátnym občianstvom, každoročná pravidelná výmena zoznamov štátnych občanov, ktorí požiadali o udelenie občianstva druhej strany a bolo im občianstvo udelené. Maďarská strana by mala svoje stanovisko k návrhu zmluvy zaslať do dvoch týždňov, následne sa začnú expertné rokovania príslušných rezortov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu