Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šeherezáda Jarjabka neočarila: Je to nepozerateľná žumpa!

Aj politici si pozreli Šeherezádu Zobraziť galériu (5)
Aj politici si pozreli Šeherezádu

BRATISLAVA – Megaúspech seriálu Tisíc a jedna noc s krásnou hlavnou hrdinkou Šeherezádou, ktorý sa vysiela na Markíze v hlavnom vysielacom čase, doslova ovládol obrazovky množstva slovenských domácností. Fenomén tureckej telenovely zachytili aj naši politici. Oslovili sme preto členov parlamentného výboru pre kultúru a médiá. A čo oni na to?

Šeherezáda Jarjabka neočarila: Je
Zobraziť galériu (5)
Galbavý: Proti gustu žiaden dišputát

Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý obetoval tureckému seriálu len desať minút. Je presvedčený, že kým bude po takýchto seriáloch dopyt, je rozumné, aby ho komerčné televízie ponúkali vo svojich programoch. „Môj vkus je však niekde úplne inde,“ povedal pre Topky. S manželkou sa v obývačke háda kvôli iným žánrom, ktoré ponúkajú konkurenčné televízie. „Manželka sleduje skôr kriminálky CSI, ja zase dokumenty a filmy psychologického zamerania,“ prezradil. Galbavý si myslí, že existujú tri kategórie ľudí, ktorí úspešný seriál pozerajú. „Mladí snívajú o láske, pretože ju nezažili. Potom je to generácia, ktorá už zabudla, o čom láska je, preto si chcú zaspomínať a kategória takých, ktorí sú zaľúbení a hľadajú ponaučenie,“ dodal.
Šeherezáda Jarjabka neočarila: Je
Zobraziť galériu (5)
Vášáryová: Turecká rozprávka? Nemám na ňu čas

Podpredsedníčka mediálneho výboru Magda Vášáryová na sledovanie seriálov čas nemá. Myslí si však, že ľudia obľúbenú telenovelu sledujú preto, že tu „dobro víťazí nad zlom, pravda nad nenávisťou a lžou. Ale prečo nie, keď majú čas a venujú ho rozprávke,“ povedala poslankyňa. Ako nám prezradila, zaujímajú ju skôr informácie ako rozprávky. „Každé ráno zapínam BBC, CNN a Euronews, lebo informácie, ktoré poskytujú, sa do našich televízií dostanú až neskôr,“ vysvetlila. Ak si chce oddýchnuť, pozrie si relácie o renovovaní domov a náučné dokumenty.
Šeherezáda Jarjabka neočarila: Je
Zobraziť galériu (5)
Viskupič: Čítal som knižku Tisíc a jedna noc. To nie je ono?

Tisíc a jedna noc? Tak to nie je nič pre Obyčajného človeka Jozefa Viskupiča. Navštevuje skôr kino a číta knihy, fenomén Šeherezády mu nič nehovorí. „Čítal som kedysi knižku Tisíc a jedna noc, ale o tomto seriáli nič neviem,“ povedal pre Topky poslanec. „Málokedy mi televízor určuje timing. Chodievam približne o polnoci domov, čo mi manželka časom asi zráta,“ priznal. Zo seriálov ho však zaujala slovenská novinka Dr. Ludsky v hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom. „Pozrel som si prvé diely. Celkom sa mi to páčilo,“ povedal.
Šeherezáda Jarjabka neočarila: Je
Zobraziť galériu (5)
Jarjabek: Tú nepozerateľnú žumpu som zapol náhodou

Možno trochu zahanbene sa predseda výboru a poslanec Smeru Dušan Jarjabek priznal k tomu, že si telenovelu náhodou pustil. „Po troch minútach som to nie náhodou vypol. Je to čosi také strašné a nepozerateľné,“ rozohnil sa. „Toto je jedno prachsprosté zabíjanie času a myslím si, že toho nikto z nás veľa nemá. Je to televízna žumpa,“ obul sa do telenovely. Napriek tomu je však rád, že takéto a podobné seriály v televíziách chodia. „Ľudia stále viac a viac začínajú čítať, lebo menej a menej – aspoň tí rozumnejší – pozerajú televíziu,“ vyjadril sa poslanec.

A čo hovorí na úspešný seriál mediálny analytik? „Tisíc a jedna noc si už niekoľko týždňov udržiava sledovanosť vyše milióna divákov vo veku nad 12 rokov. V čase jej vysielania sadá k obrazovkám približne každý druhý divák,“ povedal pre Topky Lukáš Kočišek z Medialne.sk. Úspech telenovely vidí v niekoľkých faktoroch. „Štartovala v januári, v reklamne slabšom období, kedy televízie tradične šetria. V podstate nemala konkurenciu, bola to v tom čase jediná novinková premiéra a dokázala si vybudovať silný divácky návyk,“ doplnil. Ako druhý faktor označil „inakosť“, ktorú so sebou seriál priniesol. Zaujímavá exotickosť a rozprávkovosť, tak v tom vidí Kočišek kľúč k úspechu.

Aká je pravá tvár hrdinov seriálu?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu