Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lipšic chce civilizačne blízkych, vzdelaných migrantov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA – Slovensko by malo zaviesť systém bodového hodnotenia, podľa ktorého bude prijímať migrantov.

Minister vnútra Daniel Lipšic chce „vysokokvalifikovaných, vzdelaných ľudí z civilizačne blízkych krajín“, pretože v iných krajinách „aj vďaka nekontrolovanej migrácii projekt multikulturalizmu zlyhal“. Lipšic to dnes uviedol po rokovaní vlády, ktorá schválila koncepciu migračnej politiky na nasledujúcich päť rokov.

Tá má byť v súlade s potrebami trhu práce, jej autori odporúčajú zvážiť reguláciu pracovnej imigrácie, napríklad stanovením kvót. Podľa už schváleného konceptu sa na Slovensko presídlia z Malty dve rodiny cudzincov, ktorým sa poskytla medzinárodná ochrana. Dovedna pôjde o desať ľudí. „Našou snahou je pomáhať práve rodinám s malými deťmi, ktoré môžu byť vo veľmi ťažkej životnej situácii. Je to skôr symbolické gesto solidarity,“ uviedol Lipšic, ktorý však neuviedol krajinu pôvodu cudzincov.

Slovensko sa však zúčastní na "presídľovaní migrantov z členských krajín EÚ, zaťažených náporom migrantov" a má sa zapájať aj do presídľovania cudzincov z tretích krajín s časovo obmedzenou dĺžkou pobytu na území Slovenska. Podľa Lipšica pôjde do sto ľudí.

Migračná situácia na Slovensku je podľa koncepcie stabilizovaná. „Charakteristickým znakom posledných rokov je pokles počtu cudzincov žiadajúcich o poskytnutie ochrany v zmysle medzinárodných záväzkov,“ uvádza sa v koncepcii. Takúto ochranu už žiada menej než tisíc osôb ročne. Ani počty udelených povolení na pobyt cudzincov na našom území sa v posledných rokoch významne nemenia, dostáva ich do 20 tisíc ľudí ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu