Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lipšic: Ak by Ďurkovský z KDH neodišiel, bol by odídený

Daniel Lipšic a Andrej Ďurkovský
Daniel Lipšic a Andrej Ďurkovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa bývalý bratislavský primátor a terajší poslanec parlamentu Andrej Ďurkovský nerozhodol odísť z KDH, bol by z hnutia „odídený“. Povedal to dnes podpredseda hnutia a minister vnútra Daniel Lipšic. „Bol návrh, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, bol to môj návrh, čo odmietol,“ dodal minister.

Lipšicovi prekáža, že Ďurkovský nebol schopný dlhodobo vysvetliť kauzy na magistráte, hoci na ich vysvetlenie mal roky. Ako príklady zlyhania menoval absenciu súhlasu mestského zastupiteľstva na búranie PKO, výber investora do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti či predaj nábrežia. Informácie o kauzách podľa neho neboli mediálnymi konštruktmi. „Aj naši ľudia na magistráte mali s konaním primátora vážne problémy,“ priblížil.

Šéf klubu poslancov KDH Pavol Hrušovský sa nazdáva, že Ďurkovský skorumpovaným politikom nie je. „A za týmto vyjadrením si stojím,“ podčiarkol bývalý predseda KDH. Rozhodnutie, aby Ďurkovský stranu opustil napriek tomu považuje za správne, pretože hromozvodom kritiky, ktorá sa znášala na osobu exprimátora, bola práve jeho materská.

„Bolo toho nieže dosť, ale viac ako dosť,“ nazdáva sa Lipšic. Kauzy podľa neho Ďurkovský nevedel dôveryhodne vysvetliť ani počas šiestich hodín na pondelkovom predsedníctve. „To je fakt. Iné riešenie nepripadalo do úvahy, inak by naše reči o boji proti korupcii boli prázdne slová,“ povedal. „To si neviem predstaviť,“ odvetil na otázku, či by bolo prijateľné, aby sa Ďurkovský do KDH vrátil. Na otázky, či sa Ďurkovský nevzdal poslaneckého mandátu, aby si ponechal imunitu, respektíve, či by sa jeho pôsobením v primátorskom kresle mohol zaoberať vyšetrovateľ, Lipšic odmietol odpovedať. „Bolo by to nanajvýš nemiestne, keby som to ako minister vnútra komentoval,“ podčiarkol.

Ďurkovský v pondelok vzdanie sa členstva v strane oznámil predsedníctvu hnutia. To jeho zámer akceptovalo. „Navrhol som, že sa vzdám členstva v KDH. Predsedníctvo môj návrh akceptovalo. Členstva sa vzdávam, aby som neublížil KDH,“ povedal Ďurkovský novinárom po šesťhodinovom rokovaní straníckeho predsedníctva. Do KDH sa chce vrátiť, keď budú vysvetlené kauzy, ktoré sa mu pripisujú. Ďurkovský však neuvažoval, že by sa vzdal aj poslaneckého mandátu. Zdôvodňoval to tým, že získal 11 000 preferenčných hlasov. V parlamente chce naďalej podporovať vládnu koalíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu