Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Sarkozy je pripravený ísť po unesenú Betancourtovú

Betancourtová je údajne vo veľmi zlom zdravotnom stave.
Betancourtová je údajne vo veľmi zlom zdravotnom stave. (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy je pripravený odcestovať na hranice Kolumbie s venezuelským partnerom Hugom Chávezom, ak by to mohlo pomôcť prepusteniu Íngrid Betancourtovej.

Uviedol to v piatok počas summitu NATO v Bukurešti francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner. V rozhovore pre agentúru AP ďalej povedal, že Francúzsko by mohlo dočasne previezť oslobodených kolumbijských povstalcov na svoje karibské územia v rámci dohody o oslobodení Betancourtovej a ďalších rukojemníkov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

Francúzska misia na pomoc Betancourtovej pricestovala do Bogoty vo štvrtok, povstalci však uviedli, že ju nevydajú, kým Kolumbia neprepustí ich väznených spolubojovníkov.

46-ročná bývalá kolumbijská prezidentská kandidátka, ktorá má aj francúzske občianstvo, môže podľa jej syna v priebehu niekoľkých hodín zomrieť, ak nedostane transfúziu krvi. V zajatí ľavicových povstalcov je už šesť rokov.

"Ak je nádej, pán Chávez a pán Sarkozy pôjdu po pani Betancourtovú na hranice," povedal Kouchner. "Ak kolumbijský prezident Alvaro Uribe súhlasí s prepustením členov FARC-u, Francúzsko umožní ich presun cez územia ako Francúzska Guyana alebo Martinique."

V rámci výmeny FARC požaduje prepustenie stoviek povstalcov väznených v Kolumbii ako aj lídrov organizácie odsúdených v Spojených štátoch. Sú to Nayibe "Sonia" Rojasová, ktorú minulý rok odsúdili za obchodovanie s kokaínom, a Ricardo Palmera, známy medzi spolubojovníkmi ako Simon Trinidad, ktorého odsúdili za únos troch amerických občanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu