Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pomsta za Nairobi: Zahraničné sily podnikli útok na základňu teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOGADIŠO - Zahraničné sily podnikli v noci nadnes útok na základňu militantného islamistického hnutia aš-Šabáb na juhu Somálska. Bližšie nešpecifikovaná skupina západných vojakov sa vylodila na pláži v prístavnom meste Baraawe, asi 180 kilometrov južne od somálskej metropoly Mogadišo.

Terčom útoku sa stal dom kontrolovaný ozbrojencami hnutia aš-Šabáb, zodpovedného za septembrový útok na nákupné centrum v kenskej metropole Nairobi, ktorý si vyžiadal najmenej 72 životov. 

"Západniari na člnoch napadli našu základňu na pláži Barawe," uviedol pre agentúru Reuters hovorca vojenského velenia aš-Šabábu. Militanti sa postavili útočníkom na odpor a počas následného asi hodinového boja s nasadením ťažkých zbraní zahynul najmenej jeden z obrancov. Militanti sa pokúsili zajať jedného zo zahraničných vojakov, ale neuspeli. 

Podľa predstaviteľa somálskych tajných služieb sa v napadnutom dome ukrývali "dôležití" cudzinci. Somálske médiá uviedli, že zásah zo vzduchu podporovali aj dva vojenské vrtuľníky. Americké a ďalšie západné jednotky v posledných rokoch podnikli v Somálsku viacero podobných útokov voči aš-Šabábu či al-Káide. Slabá somálska armáda totiž nemá kapacity na podobné akcie. 

V septembri 2009 príslušníci špeciálneho amerického komanda Navy SEALs pri zásahu v Baraawe zabili Sáliha Alíh Sáliha Nabhána, jedného z najhľadanejších predstaviteľov al-Káidy v regióne, údajného organizátora smrtiacich útokov na americké ambasády v Keni a Tanzánii z roku 1998.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu