Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

OSN varuje: Somálskych pirátov je menej, pozor však na teroristov

Somálski militanti
Somálski militanti (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Pirátskych útokov pri somálskom pobreží ubudlo. Podľa OSN ich bolo najmenej od roku 2006, pretože sa zvýšilo množstvo námorných hliadok západných krajín a zlepšila bezpečnosť lodí, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v správe predloženej Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) informoval, že za prvých deväť mesiacov tohto roku piráti uskutočnili 17 útokov, kým v rovnakom období roka 2012 to bolo 99 útokov.

Ako ďalej povedal šéf OSN, k dátumu 17. október 2013 somálski piráti ešte stále zadržiavali dve malé lode a 60 námorníkov, väčšinu na pevnine. O niektorých sa nevie, kde sa nachádzajú. Pan dodal, že piráti vlani získali na výkupnom sumu do 40 miliónov dolárov (vyše 29 miliónov eur).

Podľa odhadov Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) a Svetovej banky dostali piráti v období medzi aprílom 2005 a decembrom 2012 výkupné do výšky 413 miliónov dolárov (takmer 300 miliónov eur).

Útok somálskych pirátov z roku 2009, ktorý sa skončil zásahom amerických špeciálnych jednotiek, a nie zaplatením výkupného, bol námetom pre film Hollywoodu s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe - Kapitán Phillips, poznamenal Reuters.

Zadržaný pirát si odpykáva trest v USA, ale v podstate ani somálska vláda ani miestne úrady seriózne nevyšetrovali, alebo nestíhali pirátskych vodcov, či tých, ktorí ich financujú, vyjednávajú za nich, alebo im pomáhajú, pripomenul Pan.  

V osobitnom liste BR OSN vyjadril Pan mimoriadne znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou v Somálsku v súvislosti s úspechmi skupiny aš-Šabáb, blízkej al-Káide. Vyzval na väčšiu medzinárodnú podporu, aby sa tomu dalo zabrániť.

Zhodnotenie misie OSN v Somálsku (AMISOM), ktoré spoločne urobili Spojené štáty a Africká únia (AÚ) dospelo k záverom, že aš-Šabáb od mája zámerne zmenil taktiku a od konvenčného boja prešiel k partizánskej vojne. K cieľom skupiny patria somálska vláda, štátne organizácie, a aj Spojené národy.

V sobotu samovražedný útočník zabil najmenej 16 ľudí pri útoku v kaviarni v somálskom meste pri etiópskej hranici. Kaviareň často navštevovali miestni a zahraniční vojaci, bojujúci proti militantom aš-Šabábu.

Pan varoval, že minulomesačný útok aš-Šabábu na nákupné centrum v Keni - pri ktorom zahynulo prinajmenšom 67 ľudí - bol "znepokojivým dôkazom" o tom, že skupina dokáže naplánovať, vopred pripraviť a uskutočniť komplexné útoky, ohrozujúce mier a stabilitu v Somálsku i mimo tejto krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu