Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Útok na dva hotely v Keni: Najmenej 48 obetí!

Na najmenej 48 sa zvýšil počet obetí útoku militantov na mesto Mpeketoni Zobraziť galériu (3)
Na najmenej 48 sa zvýšil počet obetí útoku militantov na mesto Mpeketoni (Zdroj: SITA)

MOMBASA - Na najmenej 48 sa zvýšil počet obetí útoku ozbrojencov na kenské pobrežné mesto Mpeketoni. Militanti vyzbrojení automatickými zbraňami tam v noci nadnes spustili streľbu na ulici a zaútočili na policajnú stanicu, banku a podpálili dva hotely. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje a kenský Červený kríž.

K útoku došlo, keď mnohí obyvatelia mesta sledovali zápasy majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii. Podľa kenských médií mesto napadlo 30 až 50 neznámych ozbrojencov, ktorí prišli na dvoch vozidlách.

Medzi mŕtvymi je aj jeden policajt. Obeťami sa stali len muži, nie sú medzi nimi ženy ani deti. Ďalších minimálne 25 ľudí previezli do nemocnice prevažne so strelnými zraneniami.

Na najmenej 48 sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kenská vláda z útokov podozrieva somálske islamistické hnutie aš-Šabáb napojené na teroristickú sieť al-Káida, čo sa však bezprostredne nedalo potvrdiť. Polícia podozrieva i útočníkov zo separatistickej Republikánskej rady Mombasy (MRC) alebo inej organizovanej skupiny. V súvislosti s útokom zatiaľ nedošlo k žiadnym zatknutiam.

Malé mesto Mpeketoni je vzdialené asi 100 kilometrov od hraníc Somálska a len zhruba 20 kilometrov juhovýchodnej od turistického letoviska Lamu, ktorého historická časť je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Na najmenej 48 sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Militanti aš-Šabábu v posledných mesiacoch podnikli v Keni sériu útokov ako odvetu za nasadenie kenských vojakov proti svojim oddielom v Somálsku.

Británia, Spojené štáty, Francúzsko a Austrália nedávno varovali svojich občanov pred cestovaním do Kene kvôli zvýšenej hrozbe teroristických útokov a násilností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu