Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNY ONLINE Fico oznámil zloženie novej vlády: Budú v nej tieto tri zmeny!

Robert Fico a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (24)
Robert Fico a Peter Pellegrini (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Týždeň sa začína poriadne zhurta. Pondelok patrí koaličným rokovaniam o budúcnosti vládneho kabinetu. Poznáme už aj mená troch nových navrhovaných ministrov.

Koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd v pondelok predstaviť svoje nominácie do vlády, ktorú povedie Pellegrini. Postupne sa stretli všetci predsedovia koaličných strán s Petrom Pellegrinim. Novým ministrom vnútra by mal byť Jozef Ráž, ministrom spravodlivosti Gábor Gál a ministerkou kultúry Ľubica Laššáková. Pellegriniho vo funkcii podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu má nahradiť Richard Raši.

Pellegrini sa následne stretol s prezidentom Kiskom, ktorému odovzdal návrh vlády. Čaká sa na vyjadrenie hlavy štátu.

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

Ľubica Laššáková

Jozef Ráž.
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/Michael Svítok)

Jozef Ráž - Foto: TASR/Michal Svitok

Peter Pellegrini po prijatí u prezidenta

18:12 "O nominácii som sa definitívne dozvedela počas víkendu. Prijala som ju s pokorou, je to pre mňa veľká výzva. Myslím si, že idem do jedného z mála konsolidovaných ministerstiev," reagovala na nomináciu Ľubica Laššáková.

17:34 Podľa politickej strany SPOLU-občianska demokracia toto je najlepšia vláda, akú Smer-SD vie ponúknuť. "Morálne aj intelektuálne vyčerpaná strana Smer-SD dnešnými návrhmi len dokázala, že čím skôr dôjde k jej vystriedaniu, tým lepšie pre Slovensko," pišu vo svojom vyjadrení. "Ani od jedného z navrhovaných ministrov však na základe doterajších skúseností nemožno očakávať, že by pre Slovenskú republiku a jej občanov boli prínosom."

17:03 Stanovisko Igora Matoviča za OĽaNO

"Správajú sa ako komunisti v Novembri 89. Aj tí chceli ľuďom zalepiť oči výmenou figúrok a nechceli pochopiť, že ľudia túžili, aby skončili všetci. Vymeniť pár ministrov za pár iných kamarátov nie je rekonštrukcia vlády, len jej paródiou. Veríme, že pán prezident Andrej Kiska využije na maximum všetky ústavné kompetencie, a tým obnoví dôveru ľudí v štát."

16:57 Stanovisko strany SaS

"Tak, ako má Robert Fico svojho Pellegriniho, má Robert Kaliňák svojho Ráža. Jozef Ráž je jeho osobným priateľom a predĺženou rukou. Strana Sloboda a Solidarita neverí, že by dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla Slovenskom. Nominácia dlhoročnej straníckej aparátčičky Ľubice Laššákovej do kresla ministerky kultúry po tom, ako umelecká obec odmietla Erika Tomáša, len podčiarkuje personálnu vyprázdnenosť strany Smer-SD. Koalícia by už mala prestať trápiť občanov Slovenska a čím skôr umožniť predčasné parlamentné voľby."

16:40 Prezident Kiska sa k situácii vyjadrí zajtra.

16:31 „Všetko záleží od rozhodnutia pána prezidenta. Má teraz v zmysle ústavy čas, neplynú mu žiadne lehoty," hovorí Pellegrini. S predsedom NR SR je ochotný zvolať schôdzu parlamentu hneď na druhý deň potom, ako prezident vymenuje novú vládu.

16:28 Laššákovú pozná dlho Pellegrini dlho, je to vraj odborná a zdatná dáma, ktorá môže do toho vniesť pokoj a pokračovať v práci, ktorá je na ministerstve začatá.

16:26 „Pán prezident, samozrejme, tento návrh prevzal a spýtal sa na nového pána ministra (vnútra), ale ja nebude nikdy tlmočiť rozhovory s prezidentom. Momentálne sa nevyjadril k jednotlivým kandidátom," odkazuje. O policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi reč nebola.

Peter Pellegrini po stretnutí
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Peter Pellegrini - Foto: Vlado Anjel

16:25 „Tento návrh vznikol po dohode so všetkými koaličnými stranami. Je na prezidentovi, aby postupoval ďalej a aby sa v čase, ktorý on uzná za vhodné, vyjadril k tomuto návrhu," tvrdí Pellegrini.

16:23 Peter Pellegrini vymenováva vládu. Kisku návrh prijal, pýtal sa na charakteristiku ľudí, ktorých nepoznal. „Pri nových menách sa oboznámil s ich osobami a spôsobe, akým boli nominovaní," hovorí.

16:02 Prezident Andrej Kiska prijal Petra Pellegriniho.

Andrej Kiska príjma Petra Pellegriniho

15:50 Už o štvrtej má prezident Andrej Kiska prijať Petra Pellegriniho.

15:40 Lídri SaS, OĽANO a Sme rodina dnes dospeli k dohode na predložení návrhu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. V zákone navrhujú, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky konali 8. septembra 2018, informujú v tlačovej správe.

15:25 Pellegrini tvrdí, že post ministra vnútra najprv ponúkol Tomášovi Druckerovi, ten však odmietol a navrhol práve Ráža.

Tlačovka Roberta Fica a Petra Pellegriniho

Tlačovka Roberta Fica a Petra Pellegriniho

15:10 Robert Fico rozpráva o polobláznovi Matovičovi, mafiánovi Kollárovi a protieurópskom Sulíkovi.

15:04 Jednou z prvých iniciatív by mal byť návrh na zmenu spôsobou voľby policajného prezidenta, nikto vraj nebude nič zdržiavať. Už tento rok by to malo byť schválené, povedal Pellegrini.

MIMORIADNY ONLINE Fico oznámil
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Fico oznámil
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:02 Fico s Kaliňákom budú poslancami minimálne do hlasovania o dôvere vláde.

14:58 Fico sa chce venovať strane. „Chcem sa profesionálne venovať ako predseda strany strane," odkazuje predseda Smeru. „Má to svoje čaro. Dnes môžem potvrdiť, že na strane bude sedieť špičkový profesionálny tím, ktorý sa bude venovať štandardnej demokratickej strane," myslí si.

14:53 Slovo dostal Pellegrini. Má definitívny návrh na nové zloženie vlády, ktorý chce o malú chvíľu prezentovať Andrejovi Kiskovi.

14:52 Fico oznámil pracovný snem Smeru v apríli, bude sa riešiť aj nový štýl riadenia Smeru.

Tlačová konferencia SMER-SD.
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Robert Fico - Foto: Vlado Anjel

14:50 Smer si neželá bláznov a polobláznov v politike, odkazuje Fico. Ministrom financií by mal byť Peter Kažimír, ktorý sa stane aj podpredsedom vlády. Pellegriniho miesto podpredsedu vlády pre informatizáciu má zaujať Richard Raši.

Ministrom vnútra by mal byť už spomenutý Jozef Ráž, hospodárstvo, zahraničie, práca aj zdravotníctvo zostanú rovnaké. Ministerkou kultúry by sa mala stať Ľubica Laššáková.

14:47 Tlačovka Roberta Fica a Petra Pellegriniho sa začala. Rozhodnutie vraj nikto nespochybnil, Fico cíti obrovskú podporu. Celé predsedníctvo súhlasilo s tým, že Pellegrini môže ísť za prezidentom Kiskom s návrhmi na obsadenie postov za Smer už dnes.

14:35 Predsedníctvo Smeru stále rokuje, kandidátom na ministra vnútra je podľa Denníka N aj Jozef Ráž, generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva.

13:50 Generálna prokuratúra zaslala talianskej strane návrh o zriadení medzinárodného tímu, informuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

13:30 Rokovanie sa vraj začalo neskôr a na jeho výsledky si budeme musieť počkať ešte minimálne 15 až 20 minút.

13:10 Takto prichádzali smeráci na rokovanie:

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zľava: Martin Glváč, Peter
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Martin Glváč a Peter
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

12:45 Peter Pellegrini chce, aby kandidát na ministra vnútra nebol člen strany Smer. Povedal to pred rokovaním predsedníctva strany. Vyhlásil to už včera v mimoriadnej relácii na Markíze. "Pevne verím, že sa mi podarí dodržať môj sľub verejnosti." Informoval Denník N.

12:33 Kaliňák v tom má jasno: Gašpar by mal jednoznačne ostať vo svojej funkcii.

12:17 Podľa Denníka N smerácky poslanec Ján Podmanický odmietol, že by sa mal stať ministrom kultúry.

12:10 „Ja rešpektujem v tejto chvíli, že bude nová vláda, ktorá bude mať svoje vlastné právomoci rozhodovania, navyše tu už máme pripravený zákon, ktorý hovorí o novom spôsobe voľby policajného prezidenta, takže si myslím, že tých nástrojov je dostatok," povedal Kaliňák.

Brífing Petra Pellegriniho a Andreja Danka ste mohli sledovať naživo

Peter Pellegrini a Andrej Danko

12:03 Tibor Gašpar by podľa Kaliňáka mal zostať vo funkcii policajného prezidenta. Policajti vraj nevyvodzujú politickú zodpovednosť.

12:00 Smer začal rokovanie predsedníctva.

11:59 „Pani Saková by bola určite na všetkych postoch veľmi dobrá, lebo je to určite najtalentovanejšia žena, akú poznám. Po mojej žene, samozrejme," dodáva Kaliňák.

Béla Bugár a Peter
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Béla Bugár a Peter Pellegrini - Foto: Ján Zemiar

11:57 Na otázku, či sa Kaliňák vráti do parlamentu, odpovedal, že áno, a tam si premyslí, čo potom.

11:53 Robert Kaliňák čelí pred rokovaní predsedníctva Smeru smršti otázok novinárov. Pellegrini bude podľa neho autonómnym premiérom.

11:44 „Tak ako SNS aj Most-Híd deklaroval, že vzhľadom na aktuálnu situáciu je dôležité zachovať stabilitu na Slovensku," hovorí Pellegrini.

11:42 Pellegrini sľúbil a uistil Bugára, že plne podporuje jeho návrh urýchlene dokončiť jeho návrh, ktorý sa týka voľby policajného prezidenta a policajnej inšpekcie. Pri výbere mien ku konfliktu nedošlo.

MIMORIADNY ONLINE Fico oznámil
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:40 „Od budúceho ministra vnútra budeme žiadať čo najrýchlejšie vyšetrenie vraždy. Budú určité zmeny. Hovorili sme aj o tom, že z hľadiska dôvery musia byť urýchlené niektoré kroky," hovorí Bugár.

11:38 Na post ministra spravodlivosti Most-Híd nominuje Gábora Gála, tvrdí Béla Bugár. Lászlo Sólymos by mal byť podpredsedom vlády.

11:30 Čaká sa na brífing dvojice Pellegrini a Bugár.

11:00 Peter Pellegrini prišiel za Bélom Bugárom. 

MIMORIADNY ONLINE Fico oznámil
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Fico oznámil
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:50 Rajtár podal trestné oznámenie na Kočnera a Bašternáka: Ide o zločineckú skupinu.

10:38 Brat Jána Kuciaka Jozef na Facebooku odkazuje: „Prosím všetkých čestných ľudí, či už v politike, v justícii, v polícii - vystúpte zo zla, teraz je na to ten čas."

10:29 Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko požiadali prezidenta Andreja Kisku o stretnutie. Informoval o tom jeden z organizátorov Juraj Seliga.

Tlačovku Bélu Bugára a Petra Pellegriniho ste mohli sledovať naživo

Tlačovka Pellegriniho a Bugára

10:20 Mimoriadna schôdza Národnej rady SR o skrátení volebného obdobia iniciovaná opozíciou nebude skôr ako o 15 dní. Potvrdila Jana Kiššová (SaS) s tým, že poslanci chcú dodržať Rokovací poriadok NR SR.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Peter Pellegrini - Foto: TASR / Martin Baumann

10:10 Lucia Žitňanská ani Árpád Érsek sa pred rokovaním predsedníctva Mosta-Híd nevyjadrovali. László Sólymos naznačil, že Gálova nominácia by mala byť jedinou zmenou v novej vláde. „Ale rozhodne predsedníctvo," doplnil.

10:02 Ak by mu Kiska odobral právo na zostavenie vlády, vraj by to bral čudne. Pellegrini mieni prezidentovi predložiť také zloženie vlády, aby Kiska nemal problém dovoliť, aby sa uchádzala o dôveru.

10:00 To, či Fico ostane v Národnej rade, je vraj jeho rozhodnutie, tvrdí Pellegrini. 

9:59 „V parlamente je zvolených 150 poslancov, rešpektujme, že sa 79 poslancov rozhodlo, že podporí novú vládu," myslí si Pellegrini. Hovorí, že sa ide v zmysle Ústavy SR.

9:55 Danko kritizuje opozíciu, hovorí o hyenách v OĽaNO. „Všetkých ľudí z ulice vyzývam, aby založili politickú stranu," hovorí.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Andrej Danko - Foto: TASR / Martin Baumann

9:52 Od prvého dňa vraj všetci budú pracovať na plné obrátky, ak prezident vymenuje novú vládu, Pellegrini chce požiadať Andreja Danka, aby čo najskôr zvolal schôdzu NR SR. Je možné, že už dnes predstaví Kiskovi novú vládu.

9:50 „Pán predseda SNS ma informoval o tom, že zotrvavajú na mieste ministrov," hovorí o postoji národniarov. Voči ich návrhu nemá nikto žiadne námietky. „Súhlasím s tým, že dnes nie je čas, aby novovzniknutá vláda sa zaoberala sama sebou," dodáva.

9:48 Pellegrini sa dostal k slovu. Poďakoval za konštruktívny prístup národniarov.

9:47 Danko vyzdvihol „gestá", ktoré ukázalo vedenie Smeru. Znovu kritizuje Borisa Kollára a stranu Sme rodina.

9:46 „SNS nemení svojich nominantov, som hrdý na naše dve ženy," pokračuje. Národniari chcú pokračovať vo vláde.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Andrej Danko - Foto: TASR / Martin Baumann

9:44 „My sme stabilná demokracia, pýšime sa tým, že sme krajinou EÚ. Toto je štát, ktorý je hrdý partner vo všetkých spoločenstvách. Toto je štát, ktorý nesmú mafiánski poskoci dostať do rúk," hovorí Danko.

9:42 „Skláňam sa voči tým, ktorí demonštrovali na ulici. Včera som si vo Facebookovom priestore nedával servítku na pána Kollára," hovorí predseda SNS. Demonštrujúcim odkazuje, nech sa začnú angažovať v politike.

9:41 Danko tvrdí, že dosiahnutie predčasných volieb má istý mechanizmus a momentálne to nie je možné, ak nechceme skončiť ako Venezuela.

9:39 „Chcel by som v prvom rade povedať, že pre mňa je dôležité, že SNS je vo svojom postoji jednotná," odkazuje Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Andrej Danko prichádza na rokovanie s Petrom Pellegrinim - Foto: TASR / Martin Baumann

9:20 Nová vláda ponesie podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára novú zodpovednosť. „Musíme pokračovať v dobrom, čo sme začali. Musíme sa snažiť vrátiť dôveru ľudí v štátne inštitúcie. Myslím si, že nová vláda príde do parlamentu veľmi rýchlo s programovým vyhlásením. Ak noví ministri nebudú mať zásadné pripomienky, súčasné programové vyhlásenie bude len doplnené,“ povedal Bugár v rozhovore.

9:05 Peter Pellegrini dorazil na rokovanie za Andrejom Dankom.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej DankoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu