Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Konkurenti a giganti z nebies: AIRBUS a BOEING patria napriek leteckým nešťastiam k TOP dopravcom! TAKTO ich rozlíšite

Dopravné lietadlá Airbus A320 a Boeing 737 MAX Zobraziť galériu (2)
Dopravné lietadlá Airbus A320 a Boeing 737 MAX (Zdroj: YouTube/The WSJ)

PARÍŽ/PHILADEIPHIA - Boeing 737 alebo Airbus A320? Dva na oblohe najbezpečnejšie stroje, ktoré si držia vysokú popularitu napriek známym nešťastiam. Ide hlavne o smrteľné katastrofy. V prípade Boeingu dve nešťastia kategórie MAX8 z roku 2018 (Lion Air) a 2019 (Ethiopian Airlines) a Airbusu z roku 2015 pri havárii Germanwings.

archívne video

Pristátie bez podvozku

Aby sme mohli na prvý pohľad rozoznať, či ide o model lietadla spoločnosti Airbus alebo Boeing, dobrým vodítkom sú nos a okná kokpitu. V prípade 737 je nos viac do špicu oproti A320, ktorý ho má viac okrúhly. Rozdiel v oknách vieme spoznať pomerne jednoducho. A320 ako aj v prípade nosa i okná má viac zaoblenejšie, zatiaľ čo 737 hranatejšie. 

Zásadné rozdiely

Ak by sme sa však pozreli priamo na motory bez trupu, išlo by asi o najľahší poznávací znak. Boeing 737 má totiž oválnejšiu spodnú časť motorov kvôli ľahšej dostupnosti a ich umiestneniu. Konkurent z Airbusu si však udržuje čisto okrúhly tvar bez špecifického dizajnu. 

Porovnanie rôznych parametrov lietadiel od spoločnosti Boeing a Airbus
Zobraziť galériu (2)
Porovnanie rôznych parametrov lietadiel od spoločnosti Boeing a Airbus  (Zdroj: Sebastian Haydary )

Z týchto údajov je jasné, že obe lietadlá majú takmer rovnaké vlastnosti. Preto hodnotiť, ktoré je lepšie, je veľmi subjektívne, keďže napokon sú to aerolínie, ktoré si daný model vyberajú. Faktom zostáva, že súboj leteckých gigantov bude naďalej pokračovať s maximálnym dôrazom na udržanie si dobrého mena a hlavne bezpečnosti ako pre seba, tak hlavne pre cestujúcich.                   

Viac o téme: RozdielyLetecká dopravaAirbus A320Boeing 737 MAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu