Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba pri Trnave: Policajti zabili šéfa bankomatovej mafie

Polícia mala údajne pri prestrelka usmrtiť šéfa Bankomatovej mafie Jána Golisa. Zobraziť galériu (9)
Polícia mala údajne pri prestrelka usmrtiť šéfa Bankomatovej mafie Jána Golisa. (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA/OPOJ – Trnavskí policajti pri zásahu v obci Opoj v okrese Trnava v noci na piatok použili služobnú zbraň a postrelili podozrivých z krádeže auta. Jeden z postrelených mužov zraneniam na mieste podľahol, druhý je v nemocnici. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Mimoriadny brífing k streľbe pri Trnave

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar sa vyjadril k nočnej dráme v Trnave, pri ktorej policajti usmrtili člena bankomatovej mafie a ďalšieho zranili.

Policajtom sa vyhrážajú odplatou

Na miesto činu prišla osoba, ktorá sa vyhrážala odplatou policajtom. Gašpar vyzval túto osobu, aby prišla na políciu. "Je to muž, bližšie údaje vám nemôžem poskytnúť. Vyzývam túto osobu, aby prišla na najbližší policajný útvar," uviedol Gašpar.

Jeden z dvoch podozrivých sa vzdal, vodič ešte preskakoval plot, no neskôr sa v dôsledku jeho zranení vzdal. Spolujazdec utrpel ľahšie strelné poranenie hlavy. Odviezli ho na ošetrenie do nemocnice. Podozrivý vodič utrpel vážnejšie zranenie v oblasti hlavy.

Galéria: Streľba pri Trnave

Ide o členov bankomatovej mafie

Vodiča identifikovali ako Jána G. a spolujazdca ako Martina K. Ide o neprávoplatne odsúdený členovia bankomatovej mafie, potvrdil Tibor Gašpar. Inšpekcia ministra vnútra prevzala vyšetrovanie. Preverovať sa má streľba zo služobnej policajnej zbrane.

V aute sa nachádzalo množstvo prostriedkov na zastavovanie policajných vozidiel. Na mieste činu prebiehajú úkony. Išlo o útok autom na policajné vozidlo. Možno hovoriť o zbrani, čin kvalifikujú ako útok na verejného činiteľa. "Zbraň bola použitá v súlade so zákonom. Išlo o nutnú obranu. Preverí to inšpekcia," informoval Tibor Gašpar, ktorý sa tiež nachádzal na mieste činu. Policajti vedeli, že nezasahujú proti amatérom a že išlo o páchateľov s bohatou kriminálnou minulosťou.

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: polícia)

Či policajti mierili na auto, alebo priamo na páchateľov zatiaľ nie je známe. "Pravdepodobne sa strieľalo aj priamo na osoby," povedal Gašpar. "Konali sme na základe oznámenia občana," informoval. "Sereď je známa týmito skupinami autičkárov. V tejto obci boli odcudzené motorové vozidlá. Išlo o vozidlá jednej značky," povedal Gašpar. V tejto lokalite sa zvýšila trestná činnosť práve potom, ako sa dostali na slobodu.

"U Jána G. boli pokusy o útek. Martin K. sa vzdal," uviedol Gašpar. Padlo viac ako desať výstrelov. Hliadka má podľa nábojníc a chýbajúcich nábojov zistiť bližšie informácie, ktoré sa budú dokažovať v ďalšom vyšetrovaní. V aute sa nachádzalo množstvo prostriedkov na otváranie áut. Na aute boli namontované tri značky ŠPZ.

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba
Zobraziť galériu (9)

Akčná dráma

"Policajti z pohotovostnej motorizovanej jednotky v Trnave zasahovali v noci nadnes v obci Opoj, kde sa dvaja podozriví snažili ukradnúť auto. Policajti ich prichytili priamo pri čine," píše Polícia SR na facebookovej stránke. 

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia)

Mŕtvy je údajne členom bankomatovej mafie

Podľa informácií TV Markíza je zastreleným mužom údajne Ján Golis (†42), šéf bankomatovej mafie. Golisa pri streľbe zasiahla guľka do hlavy. Druhým postreleným je podľa najnovších informácií Martin Krajčovic. Je v stabilizovanom stave. Mal by sa dostaviť na výsluch.

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: RTVS)

Bankomatovej mafii v minulosti Okresný súd v Bratislave vymeral tresty, no krajský súd ich následne zrušil. Zistilo sa totiž, že pôvodný sudca Juraj Mihál spravil v spise množstvo chýb. Práve jeho vinou sa členovia bankomatovej mafie dostali niekoľkokrát na slobodu. Dokazovanie sa tak muselo začať od začiatku. Sudcu následne potrestali. Skupinu neskôr opäť obvinili z vytrhávania bankomatov v zahraničí a súd v Trnave ich oslobodil.

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba
Zobraziť galériu (9)
 

Divoká naháňačka

Políciu na konanie dvojice upozornil pred pol štvrtou nadránom telefonicky občan. Na miesto bola vyslaná policajná hliadka z trnavského obvodného oddelenia, tiež hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky z krajského policajného riaditeľstva. Policajti podľa Gašpara dostali informáciu, že môže ísť o zásah proti nebezpečným páchateľom.

Policajná akcia sa uskutočnila v úzkej slepej ulici, odkiaľ sa podozriví pokúsili utiecť s použitím násilia. Podľa opisu Gašpara sa im druhým nárazom do policajného vozu hliadky obvodného oddelenia podarilo tento voz odhodiť a vytvoriť únikovú cestu. Pri tom poškodili aj autá zaparkované na ulici. Unikajúcemu autu sa po 20 metroch postavil do cesty druhý policajný voz.

"Vozidlo vôbec nespomalilo, nezastavilo a tentoraz sa rozhodli vynútiť si únikovú cestu nárazom do vozidla, v ktorom sedeli dvaja policajti. Došlo až k trom nárazom, vždy vozidlo zacúvalo a snažilo sa nabrať vyššiu rýchlosť, aby dokázalo si tú cestu vytvoriť," opísal policajný prezident.

MIMORIADNA SPRÁVA Nočná streľba
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia)

Po druhom náraze sa policajnej hliadke podarilo vystúpiť z voza a začala paľbu na narážajúce auto. Po voze strieľala aj dvojica z prvej policajnej hliadky. Auto páchateľov zasiahli viaceré rany do čelného skla, motorovej časti, zadného skla. 

"Keďže narážali a vysokou rýchlosťou v druhom prípade do vozidla, v ktorom boli osoby, policajti, hliadky PMJ, bolo možné použiť z môjho pohľadu zbraň za účelom zastaviť takéto konanie, nielen na pneumatiky, ale aj priamo na páchateľa takejto trestnej činnosti," pokračoval.

Unikajúcemu vozidlu sa po treťom náraze podarilo opäť otvoriť si únikovú cestu, po zhruba 20 metroch narazilo do živého plotu v blízkosti rodinného domu. Obe osoby vystúpili z auta, Martin Krajčovic si ľahol na zem so slovami, že sa vzdáva. Vodič sa podľa Gašpara ešte pokúsil preskočiť plot rodinného domu, následne si však aj on ľahol vedľa vozidla. Prítomní policajti zavolali rýchlu zdravotnú pomoc a snažili sa mužov ošetriť.

VIDEO Zábery z bankomatovej mafie obleteli Slovensko

Viac o téme: ZásahPolícia Bankomatová mafiaJán GolisOpoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu