Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

MFF Bratislava otvorí slovenský film Polčas rozpadu

Vo filme Polčas rozpadu si zahrala aj Táňa Pauhofová.
Vo filme Polčas rozpadu si zahrala aj Táňa Pauhofová.

BRATISLAVA – Už v piatok 30. novembra 2007 sa začne deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Otvorí ho slovenský film, debut Vlada Fischera Polčas rozpadu, ktorý je zároveň reprezentantom domácej kinematografie medzi šestnástimi snímkami v súťažnej sekcii festivalu.

Bratislavský festival ponúkne viac ako 190 filmov v jedenástich sekciách, z toho osemnásť titulov v sekcii Slovenské filmy 2007, ktorá je reflexiou domácej kinematografie za uplynulý rok.

Rozhodnutie otvárať medzinárodný filmový festival snímkou z domácej produkcie vyjadruje postoj organizátorov festivalu k slovenskej kinematografii. „Domnievam sa, že predstaviť nový slovenský film sa ešte stále pokladá za udalosť. A uviesť ho počas slávnostného otvorenia Medzinárodného filmového festivalu Bratislava znamená udalosť či radosť dvojnásobnú,“ zdôvodňuje voľbu slovenského filmu na úvod festivalu Peter Nágel, programový riaditeľ MFF Bratislava.

Otvárací film festivalu Polčas rozpadu Vlada Fischera, ktorý vznikol na základe scenára známeho slovenského autora Viliama Klimáčka, je tragikomédiou zo súčasného veľkomesta o rozpade vzťahov, istôt, jedného manželstva a možno aj o miznutí elementárnej slušnosti z nášho života. Rozpráva o úspešných štyridsiatnikoch, ktorí sa v zajatí každodennej banality dopúšťajú drobných podrazov, klamstiev a nevier, až sú náhle konfrontovaní s neúprosným odhalením. Film s jemnou iróniou a humorom zachytáva rôzne pokusy prekryť utajované pocity úzkosti a nespokojnosti s osamelým a vyprázdneným životom.

Polčas rozpadu sa bude premietať v hlavnej sekcii festivalu Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov, v ktorej bude Slovensko reprezentovať po trojročnej absencii domáceho titulu. Naposledy na bratislavskom festivale súťažil v roku 2004 debut Kataríny Šulajovej O dve slabiky pozadu, ktorý získal Cenu divákov.

Pravidelnou súčasťou bratislavského festivalu je sekcia Slovenské filmy 2007, ktorá už tri roky dáva príležitosť na prezentáciu slovenskej kinematografie za uplynulý rok. Tento rok poskytne prehľad o produkcii slovenských filmov s copyrightom roku 2007. Premietať sa budú tri celovečerné, majoritne slovenské filmy Rozhovor s nepriateľom Patrika Lančariča, Návrat bocianov Martina Repku a Démoni Róberta Švedu, ktoré už mali svoju premiéru v kinách. Okrem nich bude na bratislavskom festivale aj slávnostná predpremiéra poľsko-slovenského filmu Jahodové víno, ktorej sa zúčastní delegácia tvorcov na čele s režisérom filmu Dáriuszom Jablońskim.

Sekcia Slovenské filmy 2007 uvedie aj päť stredometrážnych a deväť krátkych filmov s tohtoročným dátumom výroby. „Podľa počtu pripravovaných projektov, ktoré sa budú prezentovať na tomto ročníku MFF Bratislava, predstavuje náš tohtoročný výber len vrchol ľadovca,“ hovorí zostavovateľ sekcie Slovenské filmy 2007 Miro Ulman. Tento rok je celkom nezvyčajne zaradený slovenský film aj v sekcii Proti prúdu, je ním americko-slovenský film dokumentaristu Miša Suchého Pictograph, ktorý sa odpremieta ako predfilm mexickej snímky Rok nechta Jonása Cuaróna.

Medzi zástupcov slovenskej kinematografie na bratislavskom festivale budú patriť aj videodiela zo sekcie artON! (Videoart). Výber zahŕňa celkovo 21 krátkych videí od 19 autorov, ktoré vznikli počas štúdia na rôznych katedrách VŠVU, na Katedre Intermediálnej a Audiovizuálnej tvorby Akadémie umení v Banskej Bystrici a Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Krátke videodiela sa po minuloročnom pilotnom uvedení pred celovečernými snímkami sekcie Proti prúdu tentoraz predstavia v samostatnom programovom bloku, podobne ako krátke filmy sekcie Azyl – krátkometrážna tvorba alebo najlepšie krátke filmy EFA v bloku Kraťas je dôležitý! V bloku nominovaných minútových a päťminútových filmov z medzinárodného internetového filmového festivalu Azyl v rovnomennej sekcii Azyl – krátkometrážna tvorba v dvadsiatke nominovaných v jednotlivých sekciách diváci uvidia 11 minútových a 14 päťminútových slovenských filmov.

Jedným zo sprievodných podujatí bratislavského festivalu s dôrazom na slovenskú kinematografiu bude panel filmových projektov pod názvom Nové slovenské filmy 2008 – 2009. Na prezentácii projektov pripravovaných slovenských a koprodukčných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov sa predstavia filmové projekty s plánovanou premiérou v rokoch 2008 a 2009, a to 7 projektov vo fáze dokončeného scenára, 22 vo výrobe a 18 v postprodukcii. Prezentácia sa uskutoční dňa 7. decembra 2007 o 10.00 hod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu