Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bojové operácie na východe pozastavené: Ukrajinské velenie chce dodržiavať prímerie

Ukrajinskí vojaci
Ukrajinskí vojaci (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské vojenské velenie dnes informovalo, že pozastavilo boje na východnej Ukrajine a deklarovalo pripravenosť dodržiavať tam dnes jednodňové prímerie. S odvolaním sa na vyhlásenie tlačového centra vládnej protiteroristickej operácie (ATO) o tom informovali ukrajinské i svetové tlačové agentúry.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Lysenka, uviedla, že ak obe strany budú dodržiavať prímerie, bude možné prejsť k realizácii ďalších bodov minského protokolu vrátane odsunu zbraní mimo územia 15 kilometrov širokej nárazníkovej zóny, prepustiť zajatcov, odstrániť nastražené míny, obnoviť kontrolu na štátnych hraniciach a napokon aj stiahnuť všetky zbrane a demilitarizovať oblasť konfliktu.

Štáb ATO dnes oznámil, že proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl viac ako 60-krát, pričom prišli o život dvaja a zranení sú najmenej desiati civilisti. Protivládne oddiely pokračovali aj v pokusoch o ovládnutie letiska v Donecku. Štáb ATO informoval aj o intenzívnych bojoch v okolí Horlivky, Debaľceva a Nikišyna.

Ukrajinské agentúry dnes pripomenuli, že 4. decembra sa prezident Petro Porošenko stretol s vedením tzv. silových rezortov, aby spoločne posúdili ďalšie kroky, ktoré by mali nasledovať v súvislosti s jednodňovým prímerím. Zvažovali aj scenár ďalšieho postupu v prípade, že by separatisti prímerie nerešpektovali. Bližšie podrobnosti agentúry neuviedli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu