Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Rusko varuje Ukrajinu! Ak s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 799

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 799 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Zatiaľ čo ukrajinskí obrancovia a spojenci vykazujú slabiny, ruské sily to využívajú a postupujú v Doneckej oblasti.

21:24 USAID vyčlenila pre ukrajinský poľnohospodársky sektor viac ako 250 miliónov dolárov. Tieto finančné prostriedky budú pridelené na obnovu a rozvoj ukrajinského poľnohospodárskeho sektora v rámci nového programu USAID Harvest, uviedol dnes námestník ministra poľnohospodárstva Denys Bashlyk.

20:48 Ruský vojenský súd predĺžil v piatok o ďalších šesť mesiacov väzbu nezávislej divadelnej režisérke Jevgeniji Berkovičovej a scenáristke Svetlane Petrijčukovej, ktoré boli pred rokom zadržané a obvinené z "ospravedlňovania terorizmu". Toho sa údajne dopustili vo svojej oceňovanej divadelnej hre o Ruskách, ktoré boli nalákané do Sýrie, aby sa tam vydali za bojovníkov Islamského štátu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

19:42 Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Spojené štáty rázne odsudzujú zlomyseľné kybernetické aktivity ruskej Hlavnej správy rozviedky (GRU), známe tiež ako APT28, proti Česku, Litve, Nemecku, Poľsku, Slovensku a Švédsku," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller vo vyhlásení.

19:07 Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Nemecko a Česko v piatok obvinili Rusko zo série nedávnych kyberútokov. Európska únia v reakcii Moskvu varovala pred dôsledkami za jej "škodlivé počínanie v kybernetickom priestore". Severoatlantická aliancia (NATO) zase vyjadrila solidaritu s napadnutými krajinami a incidenty dôrazne odsúdila.

18:11 Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde odolávajúcej už vyše dva roky ruskej agresii.

18:01 Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Zacharovová na tlačovom brífingu tvrdila, že Ukrajina plánuje zaútočiť na Kerčský most spájajúci Krym s Ruskom ešte pred 9. májom, keď si Rusi pripomínajú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

17:34 Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za "nové ruské územia". TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:31 Ruského aktivistu Angela Nikolajeva odsúdili na 15-ročné väzenie za pokus o podpálenie sídla odvodovej komisie na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu. Oznámil to v piatok vojenský súd v Chabarovsku na ruskom Ďalekom východe, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

15:40 Biely dom v súčasnosti nevidí Čínu otvorenú pre ukrajinský mierový vzorec. Washington v súčasnosti neverí, že Čína pristúpi na ukrajinský 10-bodový mierový vzorec, uviedol včera hovorca americkej národnej bezpečnosti John Kirby.

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
Zobraziť galériu (4)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

15:39 Ukrajina práve dostala druhý systém protivzdušnej obrany Skynex z Nemecka. Ide o veľmi presný systém, ktorý možno konfigurovať rôznymi spôsobmi v závislosti od hrozby a ktorý je oveľa lacnejší ako raketový systém Patriot.

14:33 Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území. V piatok to na tlačovej konferencii s českým ministrom vnútra vyhlásila nemecká ministerka Nancy Faeserová. Na základe servera Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

14:01 Ruský útok na Charkov zabil ženu. Pri ruskom útoku na Charkov zahynula staršia žena, uviedol starosta mesta Ihor Terechov. Gubernátor Oleh Syniehubov tiež uviedol, že jedna osoba vyhľadala pomoc v dôsledku akútnej stresovej reakcie.

14:00 Rusko útočí na Charkov a zasahuje obytné štvrte. Rusko zaútočilo na centrum Charkova a zasiahlo obytné štvrte okresu Cholodnohirskij, uviedol starosta Ihor Terechov.

13:33 Ruská armáda tento rok na Ukrajine dobyla územia s rozlohou 547 kilometrov štvorcových, povedal dnes podľa agentúr ruský minister obrany Sergej Šojgu. Tvrdil tiež, že ukrajinské jednotky ustupujú po celej dĺžke frontu. Toto vyjadrenie nemožno v podmienkach vojnového konfliktu overiť.

13:24 Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

12:57 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok za nebezpečné slová britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o práve Kyjeva útočiť na ruské objekty britskými zbraňami. Rovnako sa vyjadril aj k slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

12:36 Londýn nemá námietku, ak Ukrajina ním dodané zbrane použije na ruské územie. Agentúre Reuters to povedal britský minister zahraničia David Cameron, ktorý vo štvrtok navštívil Kyjev. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil slová šéfa britskej diplomacie za "priamu eskaláciu napätia" v konflikte, ktorý Moskva na Ukrajine rozpútala pred viac ako dvoma rokmi.

12:21 Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia, informuje agentúra AFP.

11:42 Ruská tajná služba FSB tvrdí, že "zneškodnila" sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý prišiel cez Litvu do Ruska páchať "teroristické útoky" na vojenské a energetické zariadenia v Moskovskej a Leningradskej oblasti. Napísala to dnes agentúra TASS. Podľa agentúry Reuters FSB uviedla, že muža zabila. Kyjev sa k prípadu zatiaľ nevyjadril.

11:05 Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo za posledný deň päť ľudí a 17 bolo zranených. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

11:04 Prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne vymenoval Serhija Tiurina za gubernátora Chmeľnickej oblasti podľa prezidentského dekrétu. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

10:08 Maďarsko zvýši výdavky na obranu, ak vojna na Ukrajine bude pokračovať aj na budúci rok. Dnes to v štátnom rozhlase Kossuth Rádió povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Vlani Maďarsko vydalo na obranu vyše 2,4 percenta, teda viac ako dve percentá stanovené dohodou štátov NATO.

7:53 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila v noci šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Päť bezpilotných lietadiel zneškodnili v ruskej Belgorodskej oblasti a jeden nad Krymským polostrovom, napísal ruský rezort obrany v príspevku na platforme Telegram. Podrobnosti o možných spôsobených škodách neposkytol.

6:42 Zosnulú britskú panovníčku Alžbetu II. robia spoločnosť na pomníku, nedávno odhalenom v anglickom meste Oakham, tri psy z kráľovnej obľúbeného plemena welsh corgi. Modelom stál sochári aj ukrajinský pes. Uviedla to ukrajinská redakcia rozhlasovej stanice BBC.

Cameron navštívil ukrajinského prezidenta

Cameron navštívil Kyjev po tom, čo britský premiér Rishi Sunak minulý týždeň ohlásil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 617 miliónov eur.

Šéf britskej diplomacie sa stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi, aby podrobne informoval o "jednoznačnej podpore" Británie vo forme presne navádzaných bômb, rakiet protivzdušnej obrany a vybavenia pre sto mobilných tímov protivzdušnej obrany, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Ukrajina opakovane žiadala svojich západných spojencov o väčšiu podporu v oblasti protivzdušnej obrany v čase, keď sa jej jednotky čeliace početnej prevahe ruských síl už viac než tri roky bránia voči invázii zo strany Moskvy, pripomína AFP.

Cameron tiež prezradil, že v júni sa chystá zvolať partnerov v záujme ďalších príspevkov do Medzinárodného fondu pre Ukrajinu s cieľom splnenia naliehavých požiadaviek Kyjeva. V rámci tohto fondu zriadeného v roku 2022 sa doposiaľ vyzbierala zhruba miliarda dolárov s príspevkami Británie, Nórska, Holandska, Dánska, Švédska, Litvy, Islandu, Austrálie a Nového Zélandu. "Táto vojna je výzvou našej generácie a Ukrajina ju nemôže bojovať sama. Všetci musíme pridať a zabezpečiť, že Ukrajina má to, čo potrebuje k víťazstvu," povedal Cameron v Kyjeve.

Pošlite rakety Patriot, naliehajú po ruských útokoch ukrajinskí energetici

Oleh, šéf technického oddelenia ukrajinskej elektrárne, ktorá sa opakovane stala terčom ruského útoku, má jasnú odpoveď na otázku, čo ťažko skúšaný ukrajinský energetický sektor najviac potrebuje: "Patrioti. "Ukrajinskí energetici sa snažia opravovať škody spôsobené zosilňujúcimi ruskými vzdušnými útokmi, ktorých účelom je zdemolovať ukrajinskú energetickú infraštruktúru, podkopať ekonomiku a podlomiť morálku spoločnosti. Obávajú sa, že nezvládnu krajinu pripraviť na zimu, ak spojenci Kyjevu nedodajú systémy protivzdušnej obrany, ako sú americké Patrioty, ktoré by pomohli prekaziť snahy Rusov napáchať ďalšie škody na beztak zničených elektrárňach, napísala agentúra AP.

"Rakety udrú rýchlo. Opravy trvajú dlho," poznamenal Oleh. Spojené štáty nejaké systémy Patriot Ukrajine dodali a pred pár dňami po naliehavých prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámili, že pošlú ďalších.

V elektrárni, ktorá patrí spoločnosti DTEK, najväčšiemu súkromnému dodávateľovi elektrickej energie na Ukrajine, po nedávnom raketovom útoku v jednej časti zostal neporiadok tvorený rozbitým sklom, roztlčenými tehlami a skrúcanými kusmi kovu. Táto uhoľná elektráreň je jedným zo štyroch podnikov patriacich DTEK, ktoré boli pri útoku zasiahnuté. Miesto, kde sa elektráreň nachádza, technické podrobnosti škôd a plné mená zamestnancov nemožno z bezpečnostných dôvodov zverejniť. Počas návštevy elektrárne pracovníci štátnej služby pre mimoriadne udalosti v helmách a s istiacimi úväzkami šplhali po skrúcanej streche obrie budovy, hodnotili rozsah škôd a občas odhadzovali kusy trosiek.

V dôsledku útokov bola poškodená polovica energetického systému na Ukrajine, tvrdí Kuleba

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba magazínu Foreign Policy povedal, že v dôsledku ruských útokov bola poškodená polovica ukrajinského energetického systému. Spoločnosť DTEK uviedla, že od začiatku ruskej invázie predvlani vo februári prišla o 80 percent výrobnej kapacity. Na jej podniky smerovalo skoro 180 vzdušných útokov. Odhaduje, že opraviť všetky poničené elektrárne by zabralo šesť mesiacov až dva roky, aj keby Rusko proti nim nepodniklo ďalšie útoky.

Vedúci smeny menom Ruslan bol vo velíne, keď sa ozvali sirény. Svojich ľudí poslal do krytu v pivnici, no sám zostal na mieste. Miesto zásahu bolo vzdialené len niekoľko metrov. Vyrazil do tmy, prachu a ohňa. Tvrdí, že nemal strach, pretože "vedel, čo musí urobiť" - uistiť sa, že jeho tím je v poriadku a potom sa snažiť zapojiť do hasenia požiaru.

V zime 2022-23 Rusko devastovalo ukrajinskú energetickú infraštruktúru a tento rok v marci začalo novú vlnu útokov, počas ktorých bola kompletne zničená Trypilská elektráreň neďaleko Kyjeva, ktorá patrí k najväčším v krajine. Ruský prezident Vladimir Putin vysvetlil, že útoky sú odplatou za ukrajinské údery proti ruským ropným rafinériám.

Oleh tvrdí, že Rusi s čoraz väčšou presnosťou ničia samotnú infraštruktúru na výrobu elektriny

Oleh hovorí, že Rusi "sa neustále učia" a prispôsobujú svoju taktiku. Pôvodne sa zameriavali na transformačné stanice, teraz si so čoraz väčšou presnosťou berú na mušku samotnú infraštruktúru pre výrobu elektrickej energie. Na rovnaké ciele pritom útočí opakovane. Výkonný riaditeľ DTEK Dmytro Sacharuk v marci povedal, že z desiatich objektov, ktoré firma opravila po skorších útokoch, boli dve tretiny zasiahnuté znovu.

Ukrajinské spoločnosti pôsobiace v energetike takmer vyčerpali peniaze, vybavenie a náhradné diely potrebné na nápravu škôd spôsobených Ruskom. Elektrárne naliehavo potrebujú špeciálne vybavenie, ktoré na Ukrajine nie je možné vyrábať dostatočne rýchlo a v dostatočnom množstve. Vyše 50 pracovníkov DTEK bolo pri ruských útokoch od začiatku invázie zranených, traja prišli o život. Zamestnanci firmy hovoria, že pracujú napriek nebezpečenstvu, pretože vedia, aká dôležitá je ich práca.

Dmytro, ktorý bol v službe pri nedávnom útoku a s kolegami ho prečkal v pivničnom kryte, sa zveruje, že mu krvácalo srdce, keď videl rozsah škôd. "Bolo to zničené v sekunde, v momente," hovorí. Predtým pracoval v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú krátko po vpáde na Ukrajinu ovládli Rusi. Ubezpečuje, že do práce plánuje chodiť každý deň, "kým toho bude schopný".

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu