Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pikošky z natáčania Princeznej so zlatou hviezdou: Kazisveta opľúvali, Lada hrala tehotná a… Skončila s rozožratou kožou!

Rozprávka Princezná so zlatou hviezdou patrí k česko-slovenským klasikám. Zobraziť galériu (5)
Rozprávka Princezná so zlatou hviezdou patrí k česko-slovenským klasikám. (Zdroj: Československý státní film)

BRATISLAVA - Bez česko-slovenských filmových klasík si Vianoce už nedokážeme ani predstaviť. Jednou z takých je aj Princezná so zlatou hviezdou. Od jej natáčania uplynulo tento rok už dlhých 61 rokov. A my sme si pre vás pripravili najväčšie pikošky, ktoré sa pri tvorbe tejto rozprávky udiali.

» Marie Kyselková, ktorá stvárnila princeznú Ladu, bola počas nakrúcania tehotná. S hercom Petrom Haničincom čakala syna Ondřeja, ktorý jej robil len samé starosti - práca mu príliš nevoňala, zato holdoval alkoholu a drogám. Okrem neho mala herečka ešte dcéru Žofiu. 

» Aj princovi Radovanovi, teda hercovi Josefovi Zímovi, sa počas natáčania narodila dcérka. S manželkou Evou Klepáčovou žili spolu až do jej smrti.

» Martin Růžek alias Kráľ Kazisvět VI., z Boží vůle král, mocný panovník a hlava pomazaná, si kvôli tejto postave vyslúžil poriadne nenávistné reakcie Čechov a Slovákov. Ľudia na ulici ho nazývali zrúdou, odsadali si od neho v autobuse, či dokonca si pred nim odpľúvali.

Martin Růžek, ktorý stvárnil kráľa Kazisveta, zomrel 18. decembra 1995.
Zobraziť galériu (5)
Martin Růžek, ktorý stvárnil kráľa Kazisveta, zomrel 18. decembra 1995.  (Zdroj: Československý státní film)

» V čase vzniku filmu mala Marie Kyselková 24 rokov. Mala za sebou 3 herecké obsadenia, no princezná Lada bola jej prvou hlavnou úlohou. Kvôli mamičkovským povinnostiam však zároveň aj jej poslednou. 

» Obaja hlavní predstavitelia museli spočiatku nosiť parochňu. No princ Radovan sa nakoniec z tohto výmyslu vyvliekol. Jeho bujaré vlasy mu pôvodne chceli prekryť parochňou ostrihanou podľa hrnca. Herečka však už toľko šťastia nemala - jej prirodzené blond vlasy s ofinou prekryli oranžovým účesom.

Marie Kyselková mala kvôli parochni a hviezde rozožratú kožu. Herečka zomrela 21. januára 2019.
Zobraziť galériu (5)
Marie Kyselková mala kvôli parochni a hviezde rozožratú kožu. Herečka zomrela 21. januára 2019.  (Zdroj: Československý státní film)

» Aj kvôli parochni sa však herečka potom pasovala s nepríjemnými problémami. Vlasy spolu s hviezdou jej totiž skoro ráno lepili a až večer dávali dole. Po niekoľkých natáčacích dňoch mala od agresívneho lepidla rozožratú kožu. 

» Objavili sa informácie, že honorár filmovej princeznej Lady bol za jediný natáčací deň 200 Kčs, čo boli na tú dobu veľmi slušné peniaze. 

» Naopak, Josef Zíma, ktorý stvárnil princa Radovana, vraj za svoju úlohu dostal len 550 Kčs.

Kráľ Kazisvet bol v tejto scéne poriadne nebezpečný. Herec totiž meč držal v ruke po prvýkrát. Raz sa ním zahnal a princ Radovan mal odrezanú podrážku na topánke.
Zobraziť galériu (5)
Kráľ Kazisvet bol v tejto scéne poriadne nebezpečný. Herec totiž meč držal v ruke po prvýkrát. Raz sa ním zahnal a princ Radovan mal odrezanú podrážku na topánke.  (Zdroj: Československý státní film)

» Princ Radovan si mal na konci šermovania zlomiť meč o koleno. Ten bol z jednej strany napílený. On ho však omylom otočil zlou stranou, buchol o stehno a rozrezal si kožu. 

» K vážnemu úrazu počas natáčania prišiel aj samotný kráľ, ktorého stvárnil František Smolík. Keď ho ráno prišla pozdraviť princezná Lada, korunkou mu takmer vypichla oko. 

» Zaujímavosťou je, že film mal podľa scenára končiť prípitkom všetkých zúčastnených. Marie Kyselková si však od režiséra vynútila, aby bol na konci bozk. 

Princeznú Ladu mala pôvodne hrať Miriam Hynková (vľavo). Tá však krátko pred natáčaním ochorela a museli za ňu nájsť náhradu. Herečka tak stratila svoju životnú šancu. Do povedomia sa potom dostala až o 40 rokov neskôr, keď sa objavila v seriáli Život na zámku.
Zobraziť galériu (5)
Princeznú Ladu mala pôvodne hrať Miriam Hynková (vľavo). Tá však krátko pred natáčaním ochorela a museli za ňu nájsť náhradu. Herečka tak stratila svoju životnú šancu. Do povedomia sa potom dostala až o 40 rokov neskôr, keď sa objavila v seriáli Život na zámku.  (Zdroj: česká televize)

Viac o téme: Princezná so zlatou hviezdou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu