Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Európa mrzne, má už desiatky obetí!

Zasnežený Paríž Zobraziť galériu (4)
Zasnežený Paríž

VIDEŇ/VARŠAVA/BERLÍN – Prívaly snehu a tuhé mrazy si cez víkend v Európe vyžiadali niekoľko desiatok obetí, a to pri dopravných nehodách aj kvôli umrznutiam. Zimný chaos ochromil na mnohých miestach dopravu.

Vlaky naberali oneskorenia a mnohé spoje nevycestovali vôbec. Na diaľniciach sa tvorili zápchy. Niektoré letiská prestali fungovať. Dnes ráno sa situácia začala vracať k normálu. O stave v jednotlivých krajinách informovala tamojšia polícia a média.

V Rumunsku zomrelo na podchladenie podľa ministerstva zdravotníctva 11 osôb. V Poľsku mrazy cez víkend pripravili podľa informácii polície o život 42 ľudí - v sobotu 15 a v nedeľu 27. Obeťami boli najčastejšie bezdomovci a opití ľudia. Od začiatku roku v Poľsku umrzlo okolo 200 osôb, čo je dvakrát toľko ako vlani. Ubytovne a útulky pre bezdomovcov po celej krajine praskajú vo švíkoch. Môže sa do nich prísť ohriať alebo vyspať každý, kto je triezvy. V nasledujúcich dňoch by sa ale situácia mala vylepšiť, meteorológovia totiž predpovedajú oteplenie. Napríklad už v utorok by sa dokonca i v tatranskom stredisku Zakopané mala ortuť teplomeru cez deň vyšplhať nad nulu.

S oteplením a zlepšením situácie počíta nemecká polícia, ktorá zasahovala pri desiatkach havárií. Tie zablokovali diaľnice na mnohých miestach. Iné úseky sa museli uzavrieť kvôli poľadovici. Policajti dnes uviedli, že vodiči si už na zimnú nádielku zvykli a jazdia rozumne. Počet havárií sa tak podľa nich vracia na bežné číslo. Mrazivé počasie má v Nemecku na svedomí najmenej šesť životov.

Minimálne troch ľudí zabil mráz v Rakúsku. Na ceste z diskotéky umrzli na rôznych miestach krajiny inštalatér (43) a mladík (19). Rovnaký osud stihol aj dôchodcu (58). Cez víkend totiž nielen v horách klesla teplota pod mínus 20 stupňov. Podľa meteorológov to bolo na 14 miestach. V Korutánsku a Štajersku vraj nebola taká zima niekoľko desaťročí. Vo Viedni sa teplota pohybovala okolo 15 stupňov pod nulou.

Chladné počasie sa podpísalo aj na rakúskych železniciach. Mnohé spoje nevycestovali, iné mali oneskorenie. Vo Viedni železnice krátili cestujúcim dlhé čakanie čajom a kávou. Situácia sa dnes ale upokojovala. So zápchami a uzávierkami ale musia ďalej počítať vodiči na rakúskych diaľniciach a cestách.

Poľadovica a arktické teploty sa postarali dnes ráno o dopravný zmätok v niektorých častiach Španielska. Najviac postihnutý bol Madrid a jeho okolie. Prívaly snehu úplne zablokovali príjazdové cesty do metropoly. Tamojšie úrady vyzývali obyvateľov, aby autami radšej nejazdili. Na niektorých železničných tratiach sa doprava musela prerušiť. Problémy s dopravou mala aj Budapešť, kde bolo mínus 17 stupňov. Na vlakových staniciach v hlavnom meste Maďarska prestali jazdiť spoje, výpadky mali aj autobusy.

Zima ochromila na niektorých miestach aj leteckú dopravu. Madridské letisko zrušilo mnohé lety. Dvanásťhodinový výpadok malo letisko v nemeckom Düsseldorfe. Cestujúci prečkali noc v hale alebo v okolitých hoteloch. Teraz sa stav vracia do normálu. Obmedzenia boli na budapeštianskom, bruselskom aj parížskom letisku. Na letisku v Amsterdame strávilo noc na dnešok okolo sedemsto ľudí na lehátkach. Pasažieri by podľa hovorcu letiska mali ďalej počítať s oneskoreniami aj s rušením letov. Na niektorých miestach v Holandsku nejazdili kvôli poľadovici a snehovým jazykom autobusy. Nevycestovali v Rotterdame či Haagu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu