Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Poľsku umrzlo na ukrutné mrazy 20 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN/VARŠAVA - Arktický vzduch zo severnej Európy priniesol ukrutné mrazy do strednej Európy, najmä v Nemecku boli na niekoľkých miestach namerané teploty okolo tridsať stupňov pod nulou. V Poľsku len za sobotu a noc na nedeľu kvôli mrazom zomrelo 20 ľudí, v Rakúsku v noci na nedeľu nedošli domov z nočných radovánok dvaja muži.

Policajné riaditeľstvo v poľskom hlavnom meste informovalo, že medzi umrzlými sú hlavne bezdomovci, staré a choré osoby a ľudí, ktorí to prehnali s alkoholom. V sobotu v noci bolo v celom Poľsku najviac 15 stupňov pod nulou, niekde dokonca mínus dvadsať alebo ešte menej. Od začiatku decembra v tejto krajine umrzlo už 47 ľudí. Polícia vyzvala všetkých, ktorí uvidia napríklad na zástavke alebo v parku niekoho ležať, aby ju rýchlo uvedomili, pretože sa tak môže podariť zachrániť život. Mráz opäť spôsobuje komplikácie v doprave, medzi Gdansk a Bydgoszcz popraskali koľaje.

Najnižšiu teplotu uplynulej noci zaznamenali Nemci na juhozápade krajiny v Albstadt-Degerfeldu, a to mínus 30,3 stupňa, v neďalekom Sonnenbühl potom hodnotu -29,8. Na najvyššom nemeckom trojtisícovom alpskom vrchole Zugspitze teplomer klesol na mínus 27,4 stupňa.

Letisko v porýnském Düsseldorfe v nedeľu ráno muselo byť uzavreté kvôli hustému sneženiu. Kedy sa prevádzka na treťom najfrekventovanejšom nemeckom letisku opäť rozbehne, zatiaľ nie je jasné.

Husté sneženie opäť komplikovalo dopravu v Belgicku. Na bruselskom letisku Zaventem malo niekoľko letov meškanie alebo vôbec vypadla.

Aj v Holandsku narušili prívaly snehu leteckú aj železničnú dopravu. Podľa hovorcu železníc síce vlaky jazdia, ale s oneskorením.

Na letisku Amsterdam-Schiphol majú rokmi v priemere meškanie 45 minút. Dve dráhy sa tu nepretržite prečisťujú, aby lietadlá mohli pristávať. V Haagu a v severných provinciách nejazdia vôbec žiadne vlaky ani autobusy.

V Rakúsku bolo nejchladnejšie v alpskom východnom Tirolsku, kde bolo v obci St. Jakob nameraných mínus 24,3 stupňa Celzia. Na juhovýchode Rakúska neprežili mrazivú cestu z diskotéky alebo krčmy nezávisle na sebe devätnásťročný mladík a štyridsaťtriročný muž.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu