Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Snehová víchrica ochromila východné pobrežie USA

Snehová víchrica ochromila najmä dopravu
Snehová víchrica ochromila najmä dopravu

WASHINGTON - Východnú časť Spojených štátov v sobotu zasiahla jedna z najhorších snehových víchríc za posledné desaťročia, ktorá ochromila pozemnú i leteckú dopravu a miliónom Američanom skomplikovala predvianočné nákupy.

Takzvané oko blizardu sa nachádza priamo vo Washingtone, kde napadalo 40 centimetrov snehu, čím bol prekonaný tamojší decembrový rekord z roku 1932. Na iných miestach Východného pobrežia výška snehovej pokrývky presiahla 60 centimetrov.

Starosta hlavného mesta Adrian Fenty vyhlásil snehovú kalamitu, pričom vyjadril presvedčenie, že ulice sa podarí vyčistiť do pondelka. V americkej metropole medzitým nepremáva väčšina spojov hromadnej dopravy a kritická situácia sa dotkla aj prezidenta Baracka Obamu, ktorý sa v sobotu nadránom miestneho času paradoxne vracal z konferencie OSN o globálnom otepľovaní v Kodani. Po pristátí na Andrewsovej leteckej základni museli prezidenta dopraviť do Bieleho domu limuzínou, zatiaľ čo v bežných prípadoch využíva svoj vrtuľník. Všetky tri hlavné letiská v okolí Washingtonu do sobotňajšieho popoludnia prestali prijímať a vypravovať lety, v čoho dôsledku na nich uviazli tisíce cestujúcich. Napriek pokračujúcemu sneženiu sa predpokladá obnovenie prevádzky do nedele 6:00 miestneho času (12:00 SEČ).

Obrovský blizard vyčíňa na území desiatky štátov USA, ktoré tvoria pásmo s 800-kilometrovou dĺžkou. Extrémne počasie navyše prekvapilo Američanov počas jedného z najrušnejších víkendov v roku, keď mnoho ľudí cestuje na sviatky alebo sa snaží využiť poslednú príležitosť na predvianočné nákupy. Podľa hovorcu úradu civilnej ochrany vo Virgínii Boba Spieldennera tamojšie medzištátne cesty na niekoľko hodín zablokovalo asi 3000 nehôd, ktoré si vyžiadali tri ľudské životy. Uviaznutým motoristom roznášali teplé jedlá a vodu a niektorých museli previezť do núdzových prístreškov. Hovorca marylandského úradu Richard Muth snehovú búrku označil za "veľmi vážnu" a varoval obyvateľov, aby cestovali iba v nevyhnutných prípadoch. Stav núdze vyhlásili guvernéri štátov Virgínia, Maryland, Západná Virgínia a Delaware.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu