Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ROZHOVOR s policajnou expertkou na analýzu drog: Kokaín sa k nám pašuje v exotických suveníroch, ale aj tráviacom trakte

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na oddelení chémie a toxikológie Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ) skúmajú najmä omamné a psychotropné látky zachytené v súvislosti so zločinom. Jeho expertka v našom interview rozpráva aj o najzaujímavejšom záchyte drog za posledné roky. Z dôvodu bezpečnosti ostáva v anonymite.

Z rozhovoru sa ďalej dozviete:
•    aké druhy drog skúmal KEÚ PZ v minulom roku najviac, 
•    pri ktorej droge pašeráci prepravujú najväčšiu vynaliezavosť,
•    či experti z KEÚ PZ prichádzajú na miesto činu,
•    či môžu poznať detaily zločinu,
•    aké trestné činy spáchané pod vplyvom drog skúmajú najčastejšie,
•    či sa odrazili na kvalite a množstve zachytávaných drog kovid a inflácia,
•    koľko drogových záchytov ročne analyzujú, 
•    prečo musia byť pri obhajobe znaleckých posudkov na súdoch psychicky odolní,
•    ako sa zdokonalila technika na analýzu drog.

Čo tvorí väčšiu časť vašej práce – analýza nálezov prevážaných drog, respektíve drog pripravených na prevoz, alebo trestných činov, ktoré sa odohrali pod ich vplyvom?
Na oddelení chémie a toxikológie kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ) skúmame políciou zachytené omamné látky, psychotropné látky, ich prekurzory (čiže predstupne konečného štádia drogy – pozn.red.), predmety a materiály používané pri ich výrobe a užívaní. Verejnosť  vo všeobecnosti pozná a používa pre tieto látky pojem „drogy“, naša legislatíva ho ale nepozná. Okrem samotných materiálov tiež skúmame biologické materiály, hlavne vzorky krvi a moču osôb, ktoré sa mali dopustiť priestupku, respektíve trestného činu pod vplyvom drog. Majoritnú časť našej práce tvorí skúmanie zachytených drog v súvislosti s ich prechovávaním a distribúciou.

Ktoré drogy sú podľa štatistických údajov KEÚ PZ na Slovensku momentálne najmenej populárne a ktoré najviac? Sú v niektorých krajoch v obľube skôr lacnejšie drogy a v iných drahšie? 
Popularitu drog na slovenskej drogovej scéne nedokážeme posúdiť. Z našich štatistík z roku 2022 vyplýva, že 84 percent vzoriek drog, ktoré nám boli predložené, tvorí konope a pervitín (chemicky metamfetamín). Odpoveď na druhú otázku spadá do kompetencie Národnej protidrogovej centrály.

Aký kriminálny prípad vás v súvislosti s vašou prácou obzvlášť zaujal? 
Spomeniem historicky zatiaľ najväčší záchyt pervitínu na Slovensku z roku 2020. V stenách kovovej nádrže bol prepravovaný kontraband – takmer 1500 kilogramov pervitínu, ktorý objavil služobný pes Finančného riaditeľstva SR. Pašerácky kontraband pochádzal z Mexika a na naše územie sa mal dostať cez chorvátsky prístav. 

ROZHOVOR s policajnou expertkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Finančná správa)
Veľké nálezy drog teda zachytávajú kriminalisti v spolupráci s Finančným riaditeľstvom, alebo aj colníci? Sú niekedy skryté, či zabalené prekvapivým spôsobom? 
Najväčšiu vynaliezavosť pri pašovaní pozorujeme pri záchytoch kokaínu, ktorý sa na naše územie dostáva aj v podobe exotických suvenírov, sošiek, vo vínových fľašiach ale aj v tráviacom trakte človeka. V prípadoch veľkých záchytov polícia spolupracuje s pracovníkmi Finančného riaditeľstva SR v kombinácii s Europolom, prípadne Interpolom. Z našej pozície však nie je možné túto záležitosť posúdiť komplexne. 

Prichádzate niekedy aj na miesto činu? Ak áno, aké stopy tam zbierate?
V prípadoch hodných zreteľa áno. Hlavne, keď vyšetrovateľ potrebuje na mieste činu našu vedeckú podporu. Pomáhame mu pri posúdení miesta činu, konzultujeme množstvo a spôsob zaistenia materiálu, napríklad v prípadoch ilegálnych laboratórií na výrobu drog alebo rozsiahleho pestovania konope. 

Keď analyzujete použitie drog v súvislosti so zločinom, môžete vedieť detaily o tom ako sa odohral?
V zásade sa experti nášho pracoviska môžu oboznámiť so spisovým materiálom trestného činu, ale pre naše skúmanie to nie je potrebné a bežne sa to nerobí. Našou úlohou je objektívne a nestranne posúdiť predložený materiál bez toho, aby sme vedeli, ktorej konkrétnej osoby v prípade sa týka. 

ROZHOVOR s policajnou expertkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)
Analyzujete aj trestné činy, ktoré sa odohrali pod vplyvom omamných látok? 
Áno, analyzujeme vzorky biologických materiálov na prítomnosť drog v súvislosti s násilnými trestnými činmi ako napríklad  usmrtenie, znásilnenie, lúpež, týranie blízkej a zverenej osoby, ďalej pri trestnom čine ohrozenie pod vplyvom návykovej látky a pri priestupkoch na úseku dopravy. Posledné roky sledujeme u vodičov motorových vozidiel nárast počtu pozitívnych vzoriek krvi, respektíve moču, v ktorých je zistená prítomnosť omamnej alebo psychotropnej látky. Výnimkou nie sú ani vzorky, ktoré svedčia o užití dvoch a viacerých drog.

Odrazili sa na kvalite a množstve zachytávaných drog kovid a inflácia? 
Na vzorkách predkladaných na naše pracovisko nie je vidieť trendy, ktoré by súviseli s týmito okolnosťami.

Koľko prípadov spojených s toxickými látkami priemerne mesačne riešite? 
K tomuto sa nevieme exaktne vyjadriť, môžem len uviesť, že ročne naše laboratórium zanalyzuje a vyhodnotí približne 2-tisíc drogových záchytov.

Oproti minulosti sa zrejme zdokonalila technika na analýzu drog s ktorou pracujete. Čo to prináša – napríklad úsporu času, presnejšiu analýzu...?
Samozrejme. Pokrok vo vývoji detekčných a analytických prístrojov je nezastaviteľný, čo sa prejavuje aj v dostupnosti tejto techniky v bežnej praxi. Napríklad vieme zistiť prítomnosť stôp drog na povrchu rôznych predmetov v množstve rádovo 10-9 gramu, teda nanogramov. 

Nie je vaša práca fádna? Čo vás na nej baví? 
Fádnosť našej práce vylučuje pestrosť drogovej scény. V zásade je každá predložená stopa iná a vyžaduje kreatívny prístup experta. Veľkým pozitívom je, že pri skúmaní predložených materiálov môžeme používať špičkovú techniku. 

Z druhej strany, súčasťou našej práce je aj obhajoba znaleckých posudkov na pojednávaniach na súdoch, kde sme často konfrontovaní s laickou argumentáciou, miestami až absurdnou, vyplývajúcou mnohokrát z neznalosti elementárnych základov matematiky, fyziky a chémie. V týchto prípadoch sa musíme obrniť značnou psychickou odolnosťou.

Viac o téme: RozhovorPolícia SRDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu