Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko medzi prvými vyslalo do Buče forenzných špecialistov, spomenul Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KYJEV - Pri príležitosti prvého výročia masakru civilistov v ukrajinskom meste Buča sa konal v piatok v Kyjeve summit niektorých európskych lídrov, ktorý hostil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger na podujatí pripomenul, že SR bola po Francúzsku druhou krajinou, ktorá do Buče a ďalších ukrajinských miest vyslala krátko po ich oslobodení pred rokom misiu forenzných špecialistov.

"Poslali sme sem na Ukrajinu forenzných vyšetrovateľov a podporujeme aj zriadenie osobitného tribunálu na vyšetrenie týchto vojnových zločinov a potrestanie tých, ktorí ich páchali," zdôraznil Heger. Forenzný tím zo Slovenska pozostával z troch súdnych lekárov, štyroch forenzných technikov a jedného antropológa. Jeho úlohou bolo pomôcť ukrajinským partnerom mapovať vojnové zločiny spáchané Ruskom na území Ukrajiny.

Video: Eduard Heger rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve

Eduard Heger rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Slovensko je zároveň jednou zo šiestich členských krajín EÚ, ktoré sú súčasťou spoločného tímu Eurojust – ICC vyšetrujúceho vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. V spolupráci s mimovládnou organizáciou Liga za ľudské práva boli tiež v štyroch slovenských mestách (Bratislava, Košice, Nitra a Michalovce) zriadené centrá, ktoré zaznamenávajú svedectvá ukrajinských utečencov o vojnových zločinoch ruských okupačných vojsk.

Viac o téme: Eduard HegerVojna na UkrajineBučaNávšteva Ukrajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu