Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zelenskyj ocenil Ukrajinu za odvrátenie ruských útokov spred roka v okolí Kyjeva

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil svoju krajinu za to, že sa jej pred rokom podarilo odvrátiť ruské útoky v oblasti okolo metropoly Kyjev. Vyjadril sa tak rok po tom, čo boli v uliciach mesta Buča po stiahnutí ruských síl objavené prvé telá zabitých civilistov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Ukrajinci, zastavili ste najväčšiu silu proti ľudskosti v dnešnej dobe. Zastavili ste silu, ktorá pohŕda všetkým a chce zničiť všetko, čo ľuďom dáva zmysel," uviedol Zelenskyj na platforme Telegram. "Oslobodíme celé naše územie," zdôraznil. AFP približuje, že Moskva v súčasnosti okupuje zhruba 18 percent územia Ukrajiny.

Archívne video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 401

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 401 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinský líder tiež zverejnil fotografické zábery z oblastí v okolí Kyjeva oslobodených pred rokom. Buču nachádzajúcu sa v Kyjevskej oblasti okupovali ruské sily viac ako mesiac. Toto mesto sa stalo synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí na 1137

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov. Po stiahnutí z Kyjevskej oblasti sa ruské jednotky dali na ústup aj z častí severovýchodu a juhu krajiny, píše AFP.

Frontová línia sa však v posledných mesiacoch takmer vôbec nehýbe a ruské sily dosahujú len minimálne zisky, a to najmä v okolí mesta Bachmut na východe krajiny. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v nedeľu uviedol, že ruské sily vykonali "masívne bombardovanie" dediny Kosťantynivka pri Bachmute, pričom usmrtili šesť ľudí a ôsmich zranili.

Viac o téme: OcenenieKrajinaUkrajinaVolodymyr ZelenskyjOdvrat ruských útokov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu