Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dlho očakávané rokovanie slovenskej a českej vlády sa oficiálne začalo: Na pretrase má byť aj vojna na Ukrajine!

Eduard Heger a PetrFiala Zobraziť galériu (7)
Eduard Heger a PetrFiala (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

TRENČÍN - Členovia slovenskej a českej vlády sa v pondelok stretli v Trenčíne. Na spoločnom rokovaní budú hovoriť okrem iného o vojne na Ukrajine, obrannej či cezhraničnej spolupráci.

VIDEO Členovia českej a slovenskej vlády prišli na uvítací ceremoniál spoločného zasadania do Trenčína

Členovia českej a slovenskej vlády prišli na uvítací ceremoniál spoločného zasadania do Trenčína. (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Predsedovia vlád a ministri budú v rámci vzájomných konzultácií hovoriť o vojne na Ukrajine, obrannej spolupráci, cezhraničnej spolupráci, o podpore konkurencieschopnosti oboch ekonomík, energetike, ale aj o budúcnosti regionálnej spolupráce.

Dlho očakávané rokovanie slovenskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tradíciu vzájomných konzultácií prerušila pandémia nového koronavírusu

Prvé spoločné zasadnutie slovenskej a českej vlády sa uskutočnilo v roku 2012 v Uherskom Hradišti a Trenčíne. Doteraz sa uskutočnilo sedem spoločných rokovaní, predstavitelia slovenskej a českej vlády sa naposledy stretli v roku 2019 vo Valticiach. Tradíciu vzájomných konzultácií prerušila pandémia nového koronavírusu.

Dlho očakávané rokovanie slovenskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mottom stretnutia kabinetov je 30 rokov a stále spolu. Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger pripomenul, že obe krajiny si pripomínajú 30. výročie svojho vzniku. "Myslím si, že je unikátne a celý svet sa pozerá, až by som povedal nerozumie, ako je možné, že dve krajiny, ktoré sa rozdelili, sa v takej vrúcnosti a priateľstve stretávajú a spolupracujú," podotkol Heger. Toto je podľa neho príklad, ktorý obe krajiny nastavili celému svetu.

Dlho očakávané rokovanie slovenskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poverený premiér ďalej spomenul obchodnú spoluprácu oboch krajín, prehlbovanie spolupráce v oblasti investícií v kľúčových strategických oblastiach, ako je energetika, obranný priemysel a stavebníctvo.

Tradícia spoločných zasadnutí českých a slovenských vlád je jedným z dôkazov výnimočných vzťahov oboch republík

Podľa českého premiéra Petra Fialu tradícia spoločných zasadnutí českých a slovenských vlád je jedným z dôkazov výnimočných vzťahov oboch republík. "Aj vďaka tomu môžeme v Európe a v Severoatlantickej aliancii postupovať spoločne, môžeme presadzovať naše priority. Pevná spolupráca Česka a Slovenska nemá význam iba pre obe krajiny, ale ukotvuje a drží strednú Európu pohromade," zdôraznil Fiala. Zasadnutie českej a slovenskej vlády pokračuje bilaterálnymi rokovaniami ministrov či štátnych tajomníkov rezortov obrany, regionálneho rozvoja, spravodlivosti, zahraničných vecí, školstva, hospodárstva.

Dlho očakávané rokovanie slovenskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: StretnutieVládaČeskoSlovenskoTrenčín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu