Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vstup Severného Macedónska do EÚ je dôležitou otázkou: Má totiž strategický význam

Katalin Nováková Zobraziť galériu (2)
Katalin Nováková (Zdroj: TASR/Katalin Nováková)

BUDAPEŠŤ/SKOPJE - Integrácia Severného Macedónska do Európskej únie je dôležitou otázkou, pretože stabilita západného Balkánu je kľúčom k bezpečnosti Európy, ako aj k boju proti ilegálnej migrácii. Podľa agentúry MTI to v pondelok vyhlásila maďarská prezidentka Katalin Nováková v Skopje po schôdzke s prezidentom Severného Macedónska Stevom Pendarovským, informuje spravodajca v Budapešti.

Maďarská prezidentka podotkla, že dobrý vzťah jej krajiny so Severným Macedónskom je mimoriadne dôležitý a že integrácia západného Balkánu je v záujme celej Európy. Zdĺhavé čakanie Severného Macedónska na členstvo v EÚ označila za nespravodlivé a dodala, že obyvateľstvo Severného Macedónska môže stratiť nadšenie pre EÚ.

Stevo Pendarovski
Zobraziť galériu (2)
Stevo Pendarovski  (Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu)

"Vstup Severného Macedónska do EÚ má strategický význam aj pre Maďarsko. Severné Macedónsko sa snaží čerpať zo skúseností z regionálnej spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky," povedal Pendarovski.

Vyjadrili podporu Ukrajine, i sústrasť pozostalým obetí po zemetrasení

Prezidenti odsúdili ruskú agresiu a vyjadrili podporu územnej celistvosti a suverenite Ukrajiny. "V našom spoločnom záujme je čo najskôr nastoliť prímerie na Ukrajine a začať mierové rokovania," zdôraznila Nováková, ktorá spoločne s prezidentom Severného Macedónska vyjadrila sústrasť pozostalým obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii.

Viac o téme: MaďarskoMacedónskoKatalin Nováková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu