Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania! V Dubnici strhlo strechu, toto sú najohrozenejšie miesta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: FB / SWS - Jan Kvasnička)

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska sa môžu počas utorka vyskytnúť búrky. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Zároveň naďalej platí výstraha pred vysokými teplotami, ktorá sa rozšírila aj pre okresy na západe územia.

Aktualizované 18:40 Prešovom sa prehnala silná búrka, ktorá so sebou priniesla aj krúpy. Tých bolo lokálne aj veľké množstvo. Rovnako je problémom aj silný nárazový vietor. Podľa portálu imeteo.sk sa na viacerých miestach vyskytol aj downburst, teda extrémne silný nárazový vietor a môže napáchať početné škody. Ide o výrazný zostupný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Ten bol aj na Považí v Dubnici nad Váhom. 

Aktualizované 17:15 Búrky už aktuálne vyčíňajú na území Slovenska, najmä na severozápade Slovenska. Podľa portálu Severe weather Slovakia najsilnejšia búrka bola zatiaľ v Dubnici, kde strhlo aj strechu na výrobnom závode a na viacerých miestach hlásili Slováci aj krúpy. "Preto opatrne. Najsilnejšia búrka je aktuálne v okolí Krupiny, na iných miestach sa jedná skôr o menšie búrky. Búrky sú viac menej stracionárne, resp. pomaly smerujú na juh až juhovýchod, čo môže priniesť vysoký úhrn zrážok na jednom mieste a z toho môžu vzniknúť lokálne záplavy," dodali. 

 

🕝16:50 🌩️Zrážky a búrky sú a budú. Rozptýlené na viacerých miestach nášho územia. Najsilnejšia búrka bola zatiaľ v...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, August 16, 2022

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred búrkami trvá do 20.00 h pre okresy všetkých krajov okrem Trnavského a Bratislavského. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornili meteorológovia.

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor môže spôsobiť škody

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, pričom poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a zároveň môže súvislá vrstva krúp na komunikácii prechodne obmedziť cestnú premávku.

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha platí do 18:00 hod

Zároveň stále platí výstraha pred vysokými teplotami, ktorá sa okrem južných okresov Slovenska rozšírila aj na západ. Teplota tu môže vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. Výstraha platí do 18.00 h.

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

V piatich okresoch Slovenska hrozí prívalová povodeň

V okresoch Prievidza, Púchov, Žilina, Košice a Rožňava hrozí prívalová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na webe. "Vzhľadom na intenzívne zrážky predpokladáme prechodný vzostup vodných hladín. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uviedli meteorológovia.

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre okres Prievidza platí druhý stupeň výstrahy pred búrkami a povodňami

Pre okres Prievidza platí druhý stupeň výstrahy pred búrkami a prívalovými povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Druhý stupeň pred búrkami vydal pre okres Žarnovica. Výstrahy platia do 18.00 h. "V okrese Prievidza je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu a s krúpami," priblížili meteorológovia.

MIMORIADNE Meteorológovia vydali varovania!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu