Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ZVRÁTENÉ? Maďarská vláda povyhadzovala meteorológov: Veštili búrku, ktorá neprišla

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda v pondelok s okamžitou platnosťou odvolala dvoch vedúcich celoštátnej meteorologickej služby (OMSZ). Podľa servera Telex.hu odvolanie nepochybne súvisí s tým, že ohňostroj na oslavu maďarského štátneho sviatku 20. augusta bol odložený pre obavy z búrok, informuje spravodajca v Budapešti.

O odvolaní šéfky Kornélie Radicsovej a jej zástupcu Gyulu Horvátha informovalo večer komunikačné oddelenie rezortu technológií a priemyslu. Rezort ministra Lászlóa Palkovicsa, ktorý zodpovedá za činnosť OMSZ, neuviedol žiadny dôvod tohto rozhodnutia. Oznámil iba, že o obsadení uvoľnených miest vedenia sa rozhodne neskôr. Provládne médiá v nedeľu kritizovali OMSZ za jej predpoveď búrok a nárazov vetra, ktoré viedli k zrušeniu sobotňajšieho ohňostroja.

ZVRÁTENÉ? Maďarská vláda povyhadzovala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Peter Lakatos/MTI via AP)

Predpoveď sa nepotvrdila

Predpoveď sa napokon nepotvrdila. Vedúca meteorologička servera Időkép.hu Rita Nagyová-Kuruncziová pre Telex.hu uviedla, že pravdepodobnosť búrky bola až do poslednej chvíle pravdepodobná, je potrebné ešte podrobne analyzovať, prečo sa predpoveď nenaplnila.

ZVRÁTENÉ? Maďarská vláda povyhadzovala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa servera Origo.hu OMSZ poskytla operačnému tímu zodpovednému za bezpečnosť "zavádzajúce informácie o rozsahu zlého počasia". Meteorologická služba sa v nedeľu ospravedlnila s odvolaním sa na "faktor neistoty, ktorý je špecifický pre túto profesiu". Tradičný ohňostroj na oslavu vzniku štátu a jeho zakladateľa uhorského kráľa Štefana preložili na sobotu 27. augusta.

ZVRÁTENÉ? Maďarská vláda povyhadzovala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Peter Lakatos/MTI via AP)

Opozícia to označila za "vyhadzovanie peňazí"

Ide údajne o najväčší ohňostroj v Európe, v rámci ktorého bolo pripravených na odpálenie vyše 40.000 pyrotechnických rakiet. Opozícia pred štátnym sviatkom vyzývala na zrušenie ohňostroja, ktoré označila za "vyhadzovanie peňazí" v čase, keď hospodárstvo krajiny čelí kríze. V roku 2006 sa počas ohňostroja strhla prudká búrka. V poldruha miliónovom dave na brehu Dunaja vznikla panika, ktorá si vyžiadala päť ľudských životov a vyše 300 zranených.

Meteorologická služba po prepustení šéfov hovorí o politickom nátlaku

Maďarská celoštátna meteorologická služba (OMSZ) sa v utorok postavila na stranu svojich dvoch vedúcich, ktorých odvolala vláda. OMSZ tvrdí, že operačný štáb zodpovedný za bezpečnosť programu sobotňajších osláv štátneho sviatku sv. Štefana vyvíjal na meteorológov politický nátlak a žiada nezávislé preverenie správnosti ich postupu. Píše o tom v utorok server Napi.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

Viac o téme: OslavaOhňostrojMeteorológoviaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu