Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Migranti sa z hranice s Poľskom presúvajú: Namierené majú do logistického centra v Bielorusku

Poľsko-bieloruské hranice Zobraziť galériu (3)
Poľsko-bieloruské hranice (Zdroj: SITA/State Border Committee of the Republic of Belarus via AP)

VARŠAVA - Časť migrantov z improvizovaného tábora na poľsko-bieloruských hraniciach sa v utorok podvečer vydala do neďalekého logistického centra, informovala bieloruská štátna tlačová agentúra BelTa.

Vyčlenenie tohto areálu pre migrantov a jeho prípravu na ich príchod nariadil príslušným úradom bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ubytovať sa tam dočasne môže viac ako 2000 ľudí, ktorým poskytnú aj teplú stravu a nápoje, keďže tam inštalovali aj poľné kuchyne, spresnila agentúra Interfax.

Portál Onet.pl v tejto súvislosti citoval z blogu bieloruského proopozičného novinára Tadevuša Hičana (Tadeusza Giczana), podľa ktorého sa takto "vyriešil aspoň humanitárny aspekt (migračnej krízy)". "Je nepravdepodobné, že Bielorusko bude môcť väčšinu z nich poslať domov, takže Poľsko by malo očakávať návrat k starej taktike – malé skupiny pozdĺž celej hranice," napísal Hičan.

Migranti sa z hranice
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Televízia Belsat s odvolaním sa na iracké veľvyslanectvo v Rusku uviedla, že o pomoc pri návrate do svojej vlasti už požiadalo približne 200 Iračanov. "Chcú sa vrátiť, lebo vedia, že Poľsko ich na svoje územie nepustí," informovala TV Belsat. Spiatočný let tejto skupiny Iračanov z Bieloruska je naplánovaný na 18. novembra.

Situácia na hraniciach eskalovala

Situácia na spoločnej hranici Bieloruska s Poľskom v utorok eskalovala, keď poľské bezpečnostné zložky použili slzotvorný plyn a vodné delo proti migrantom na hraniciach s Bieloruskom, ktorí smerom k nim hádzali kamene, pokúšali sa preraziť zábrany a preniknúť do Poľska.

Situácia na poľských hraniciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/Matthias Schrader/BelTA pool photo via AP)

Poľská polícia v utorok podvečer na sociálnej sieti Twitter spresnila, že pri potýčkach v blízkosti hraníc s Bieloruskom bolo zranených sedem jej príslušníkov. Dvaja z nich - muž a žena - utrpeli zranenie hlavy, takže museli byť  prevezení do nemocnice. Zvyšní piati policajti majú zranenia rúk a nôh, spresnil spravodajský web Onet.pl.

Situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom eskalovala 8. novembra. Niekoľko tisíc ľudí vtedy prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam, pričom odmietali opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu zo žiletkového drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Lukašenko tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Viac o téme: HranicePresunMigrantiLogistické centrumPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu