Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Katolíci slávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie: Tentokrát aj s pápežom

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie Zobraziť galériu (3)
Sviatok Sedembolestnej Panny Márie (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer/Katarína Vavrová/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Katolíci na celom Slovensku slávia v stredu sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Tento deň je v SR aj dňom pracovného pokoja.

Sviatok je v liturgickom kalendári zaznamenaný ako záväzná spomienka. Len na Slovensku ako v jedinej krajine na svete je ustanovený za slávnosť. Vyplýva to z dávnej tradície uctievania Matky Božej, najmä Sedembolestnej Panny Márie, ku ktorej sa veriaci na Slovensku po stáročia utiekali najmä v ťažkých časoch.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer/Katarína Vavrová/Erika Ďurčová)

Tradičnou súčasťou sviatku je aj národná púť v Šaštíne. Tento rok sa na svätej omši na otvorenom priestranstve pri Národnej Svätyni v Šaštíne zúčastní aj Svätý Otec František, pričom pôjde o jeho zavŕšenie apoštolskej cesty na Slovensku. Po nej sa presunie na letisko do Bratislavy a odletí do Vatikánu. Veriaci si počas tohto dňa pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna v jeruzalemskom chráme na 40. deň po narodení Božieho syna, útek Márie a Jozefa s malým Ježiškom do Egypta pred kráľom Herodesom, hľadanie 12-ročného Ježiša v chráme v Jeruzaleme, stretnutie Márie so synom na krížovej ceste. Piatou bolesťou bol pohľad Márie na pribíjanie a zomieranie Ježiša na kríži, šiestou bolo prijatie mŕtveho Ježiša do matkinho náručia a siedmou uloženie Ježiša do hrobu.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer/Katarína Vavrová/Erika Ďurčová)

Symbolom, prostredníctvom ktorého slovenskí veriaci vyjadrujú úctu Sedembolestnej Panne Márii, sa stala šaštínska pieta - socha sediacej Matky Božej s mŕtvym Kristom v náručí. Úcta k Sedembolestnej Panne Márii nadobudla na Slovensku takú intenzitu, že pápež Pius XI. pri príležitosti 200. výročia ustanovenia sviatku Sedembolestnej za celocirkevný sviatok (v roku 1722) vydal úradný dokument o vyhlásení Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska, ako i Slovákov žijúcich v zahraničí.

V roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil slovenskú národnú svätyňu v Šaštíne za baziliku (basilica minor). Šaštínsky chrám sa tak stal prvou bazilikou na Slovensku.

Viac o téme: PápežSviatokSedembolestná Panna Mária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu