Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Jasný odkaz pápeža cestou zo Slovenska: Odmietnuť vakcínu proti COVIDU je samovražda!

Pápež František na palube lietadla
Pápež František na palube lietadla (Zdroj: SITA/Tiziana Fabi, Pool via AP)

VATIKÁN - Pápež František si láme hlavu nad tým, prečo toľko ľudí, vrátane niektorých kardinálov rímskokatolíckej cirkvi, odmietlo očkovanie proti covidu-19. Povedal to novinárom počas letu zo Slovenska do Vatikánu, píše agentúra AP. Ľudstvo pritom podľa pápeža malo v minulosti k vakcinácii dobrý vzťah a očkovanie malých detí proti osýpkam a obrne tiež obvykle nikto nespochybňuje.

Pápež František sa po návšteve Slovenska vrátil do Ríma: Slovákom sa poďakoval

Sám František je proti covidu očkovaný vakcínou od spoločností Pfizer-BioNTech a vakcináciu už skôr podporoval. Ani tentoraz nemenoval žiadne konkrétne prípravky či firmy. Niektorí ľudia podľa neho mohli váhať, pretože bolo k dispozícii mnoho vakcín, z ktorých niektoré boli "len o málo účinnejšie ako destilovaná voda", uviedol podľa AP pápež. Odmietnuť vakcínu je podľa neho "samovražda".

Poznámkou o "odmietačoch" očkovania narážal zrejme na amerického kardinála Raymonda Burkeho. Ten sa dlhodobo vyjadroval proti očkovaniu, pred mesiacom sa chorobou covid-19 nakazil a musel byť hospitalizovaný a s dýchaním mu pomáhali pľúcne ventilátory.

Vyjadrenie k potratom

Na tlačovej konferencii v lietadle padla tiež poznámka na oprávnenosť potratov. Katolícka cirkev by podľa Františka nemala prijímať politické rozhodnutia. Pápež sa pritom nevyjadril jasne k sporu, ktorý sa vedie v rámci americkej katolíckej cirkvi, pritom sa bežne zapája do politiky. Časť amerických arcibiskupov odmieta udeľovať prijímanie ľuďom, ktorí schvaľujú potraty, píše agentúra AFP.

Pápež zároveň opäť vyjadril svoj rozhodný nesúhlas s potratmi, považuje ich za vraždu. "Ktokoľvek vykonáva potrat, zabíja. Vezmite si akúkoľvek knihu o embryológii pre študentov medicíny. Tri týždne po počatí už tam sú všetky orgány, dokonca aj DNA... Je to ľudský život, tento ľudský život musí byť rešpektovaný. Tento princíp je taký jasný!" vyhlásila hlava katolíckej cirkvi.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaKoronavírusPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu