Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

KORONAVÍRUS Spokojnosť u liberálov: Pol roka námahy sa vyplatilo! Opatrenia sa uvoľnili

Radovan Sloboda a Jana Bittó Cigániková
Radovan Sloboda a Jana Bittó Cigániková (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Radovan Sloboda (SaS) ocenil uvoľňovanie pravidiel vstupu pre divákov na štadióny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnil nové vyhlášky, ktoré prinášajú nové pravidlá pre športové podujatia či testovanie detí.

SaS ocenila uvoľňovanie opatrení na štadiónoch a pre deti (Zdroj: Topky/Maarty)

"Pol roka apelujeme na ústredný krízový štáb a kompetentných, aby sa navýšila divácka kapacita pre šport aj pre kultúru," vyhlásil Sloboda na tlačovej konferencii v parlamente. Ocenil, že konečne sa podmienky uvoľnili. Zmeny pre športové podujatia najvyšších súťaží platia od piatka 20.00 h. Nutné je preukazovať sa najviac 24 hodín starými PCR alebo LAMP testami.

Negatívny výsledok testu možno nahradiť dokladom o očkovaní alebo prekonaní COVID-19. Maximálny počet účastníkov je stanovený na 50 percent kapacity divákov. Podmienka najviac 2000 divákov v exteriéri a najviac 1000 v interiéri ostáva v platnosti pre žlté a horšie okresy. Pre zelené okresy sa ruší.

Deti do 12 rokov sa tiež po novom nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu všade tam, kde sa to aktuálne na území SR vyžaduje. "Toto je veľmi dôležité pre zabezpečenie a organizáciu detských, mládežníckych športových podujatí. Doteraz totiž deti medzi desiatym a dvanástym rokom museli mať tiež PCR test a ako vieme, deti do 12 rokov sa neočkujú," povedal Sloboda. Vyzval organizátorov podujatí, aby dodržiavali tieto opatrenia.

Viac divákov na štadiónoch je skvelá správa, hodnotia športovci medzi poslancami

Šport bez divákov trpí, preto zmena, ktorá umožňuje sledovať športové duely na štadiónoch oveľa vyššiemu počtu návštevníkov ako doteraz, je veľmi pozitívna správna. V reakcii na novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to povedal bývalý volejbalový reprezentant SR, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Richard Nemec (OĽANO).

"Aj keď nebol krátený rozpočet pre športové zväzy a kluby dostávali pomoc, väčší počet divákov na tribúnach prinesie aj ekonomickú podporu pre kluby," dodal šesťnásobný držiteľ titulu Volejbalista roka s vyše 220 štartmi v reprezentácii. Nemec rovnako upozornil, že s divákmi na tribúnach sa zvyšuje aj možnosť klubov oslovovať sponzorov. Ďalší poslanec z radov športovcov medzi poslancami, bývalý tenisový reprezentant Ján Krošlák (OĽANO) zdôraznil, že športovci potrebujú divákov. "Atmosféra, emócia, ktorú dokážu svojou prítomnosťou na zápasoch vytvoriť, posúva aj samotných hráčov k lepším výkonom,“ povedal niekdajší daviscupový reprezentant.

Upozornil, že sám za zmenu dlhodobo bojoval, teší sa preto, že konečne bol vypočutý hlas športovej verejnosti. "Sledovať zápasy bez divákov bolo veľmi smutné," priznal. Verí tiež, že v piatok schvaľovaný zákon, týkajúci sa používania COVID preukazov, umožní vyhnúť sa zákazom a obmedzeniam návštev športových podujatí i pri prípadnej tretej vlne pandémie nového koronavírusu.

Viac o téme: DetiOpatreniaŠtadiónySaSKoronavírusAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu