Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecká vláda reaguje na útok nožom vo Würzburgu: Bol namierený proti každému náboženstvu

Útok v nemeckom Würzburgu Zobraziť galériu (2)
Útok v nemeckom Würzburgu (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BERLÍN - Nemecká vláda reagovala v sobotu so zdesením na útok nožom, ku ktorému došlo v piatok popoludní v meste Würzburg. Podozrivý Somálčan vo veku 24 rokov usmrtil troch ľudí a najmenej piati ďalší utrpeli ťažké zranenia. Muž bol podľa svedkov pri útoku agresívny a "brutálny" a zakričal "Alláhu akbar", pripomína agentúra DPA s tým, že v minulosti sa liečil na psychiatrii.

Hovorca nemeckého vládneho kabinetu v Berlíne Steffen Seibert napísal na Twitteri, že vyšetrovanie ukáže, čo bolo motívom spáchania tohto násilného skutku. "Isté však je: Jeho strašný čin je namierený proti akejkoľvek ľudskosti a každému náboženstvu," uviedol na sociálnej sieti. "Všetky myšlienky a modlitby sú dnes pri ťažko zranených a rodinách obetí v ich bolesti," dodal.

Motív činu je naďalej podľa slov ministra vnútra Horsta Seehofera nejasný. "Zatiaľ nie je možné (vykonať) konečné vyhodnotenie motívu činu, a preto nemôžeme v tomto okamihu nič vylúčiť," povedal pre denník Bild am Sonntag s tým, že vyšetrovanie je v plnom prúde.

Nemecká vláda reaguje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP)

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier uviedol, že je šokovaný z "extrémnej brutálnosti" tohto zločinu. "Dnes v celom Nemecku smútime spolu s príbuznými obetí," citovala jeho slová agentúra AFP. Zraneným zaželal skoré uzdravenie. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann doplnil, že dvaja z piatich ťažko zranených sú stále v kritickom stave. Na miesto činu priniesli obyvatelia bavorského Würzburgu v sobotu ráno kvety a zapálili sviečky na pamiatku obetí.

Nemecko v posledných rokoch čelilo viacerým islamistickým útokom. Pred piatimi rokmi útočník z Afganistanu vo vlaku vo Würzburgu sekerou napadol a vážne zranil štyri osoby. K útoku sa vtedy prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Ako pripomína AFP, Nemecko je terčom útokov džihádistických skupín najmä v súvislosti so zapojením do koalície bojujúcej proti IS v Iraku a Sýrii a taktiež pre nasadenie vojakov v Afganistane od roku 2001.

Polícia našla v mobile muža útočiaceho nožom nenávistné správy

Nenávistné správy okrem iného na mobilnom telefóne útočníka z nemeckého Würzburgu pochádzajúceho zo Somálska, našla polícia počas sobotňajšej razie v zariadení pre ľudí bez domova, kde 24-ročný muž žil. Informovala o tom agentúra DPA. Nájdené dôkazy musí teraz polícia analyzovať a vyhodnotiť, čo bude trvať istý čas, keďže sú v cudzom jazyku, uviedol šéf kriminálneho oddielu Armin Kühnert na tlačovej konferencii.

Polícia spresnila, že obeťami útoku boli tri ženy a takisto väčšinu zranených predstavujú osoby ženského pohlavia. To, či bol útok cielene namierený na ženy, alebo išlo o náhodu, je podľa polície predmetom vyšetrovania.

Regionálny šéf polície Gerhard Kallert opísal, že páchateľ vošiel v piatok popoludní do obchodu, kde sa v oddelení s domácim náradím predavačky opýtal, kde sú nože. Následne uchopil jeden nôž a smrteľne pobodal tri ženy v obchode a následne začal útočiť na ľudí vonku a v neďalekej banke. Ťažko zranil šesť žien a jedného mladého muža. Jedna zo žien je naďalej v ohrození života. Na videách z miesta činu je vidieť, ako sa okoloidúci páchateľa snažia pomocou stoličiek a palíc zastaviť.

Muž podozrivý z útoku, ktorého polícia pri zatýkaní postrelila do nohy, bol v sobotu predvedený pred sudcu, ktorý nariadil jeho umiestnenie do vyšetrovacej väzby pre podozrenia z trojnásobnej vraždy, šesťnásobného pokusu o vraždu a závažného ublíženia na zdraví a v jednom prípade pre úmyselné ublíženie na zdraví.

Muž, ktorý žije v Nemecku od roku 2015 pod čiastočnou ochranou, avšak bez trvalého azylu, nemal záznam v registri trestov, no počas tohto roka došlo k dvom incidentom, pre ktoré ho hospitalizovali v psychiatrickej nemocnici.

V januári sa podľa prokurátora Wolfganga Gründlera v útulku pre ľudí bez domova oháňal kuchynským nožom, keď sa dostal do konfliktu s tamojšími rezidentmi a zamestnancami, píše agentúra AP. Vyšetrovanie tohto prípadu, pri ktorom nikoho nezranil, ešte nie je ukončené a zatiaľ nie je hotový ani jeho psychiatrický posudok. V júni zase došlo k ďalšiemu menšiemu incidentu, avšak podľa prokuratúry nič nenasvedčovalo, že by malo dôjsť k narastajúcim problémom.

Okrem toho, či je muž duševne chorý, vyšetrovatelia skúmajú i možnosť, či bol muž radikalizovaný a konal v mene teroristickej organizácie Islamský štát (IS), keďže podľa svedkov zakričal "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je veľký".

Vyšetrovanie prebrali krajinská kriminálna polícia v Bavorsku v spolupráci s prokuratúrou v bavorskej metropole Mníchov.

Viac o téme: VládaReakciaútok NemeckoNáboženstváWürzburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu