Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dvojica z kauzy Judáš zostáva vo väzbe: Sudkyňa nevyhovela ich žiadosti o prepustenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Dvojica Peter Gašparovič a Ladislav Vičan z kauzy Judáš zostáva vo väzbe. Týka sa to bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a bývalého bratislavského policajta Ladislava Vičana. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nie je právoplatné. Potvrdil to ich obhajca Adrián Kucek. Upozornil na to spravodajský portál TV Joj noviny.sk.

Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS nevyhovela žiadosti dvojice mužov o prepustenie z väzby. "Obvinení sa s takýmto rozhodnutím nestotožňujú a podali proti tomu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR," ozrejmil Kucek.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na ŠTS obžalobu 19. mája za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš osem osôb. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

Viac o téme: VäzbaSúd JudášPeter GašparovičLadislav Vičan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu