Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratia mali zavraždiť dievčatko (†11): Vo väzení strávili nespravodlivo 31 rokov! Rekordné odškodné

Henry McCollum a Leon Brown Zobraziť galériu (3)
Henry McCollum a Leon Brown (Zdroj: SITA/Chuck Liddy/The News & Observer via AP, AP Photo/Michael Biesecker)

RALEIGH - Porota v americkom štáte Severná Karolína minulý týždeň priznala celkovo 75 miliónov dolárov (cca 62 miliónov eur) dvom nevlastným bratom, ktorí boli v mladosti nespravodlivo odsúdení za znásilnenie a vraždu 11-ročného dievčaťa a strávili 31 rokov za mrežami. Za každý z týchto rokov by podľa porotcov mali obaja dostať po jednom milióne na odškodnom a k tomu 13 miliónov prostredníctvom pokuty pre vinníka.

Kristin (19) sa vracala z večierka na internát, keď záhadne zmizla: VIDEO Zvrat v prípade po 25 rokoch!

Rozhodnutie o odškodnom vzišlo z federálnej sťažnosti na porušenie občianskych práv Henryho McColluma a Leona Browna zo strany úradov. V roku 1983 boli odsúdení po tom, čo ich polícia hodiny vypočúvala bez prítomnosti právnika, načo chlapci vo veku 19, respektíve 15 rokov, podpísali priznanie pripravené vyšetrovateľmi. Obaja nevlastní bratia tmavej pleti trpia mentálnym postihnutím a v čase trestného stíhania mali problémy s porozumením písanému textu. Neskôr uviedli, že priznanie podpísali bez toho, aby chápali, čo to znamenalo. Cez víkend o prípade informoval denník The Washington Post (WP).

Na slobodu sa dostali v roku 2014, keď analýza DNA prípad zavraždeného dievčaťa spojila s istým mužom, ktorý si odpykával trest za iný prípad znásilnenia a vraždy. McCollum a Brown následne vzniesli civilné žaloby proti policajnému zboru, ktorý mal na starosti ich stíhanie, aj proti mestečku Red Springs, kde bolo pred viac ako 30 rokmi nájdené mŕtve dievča. Podľa ich právnikov ich vyšetrovatelia manipulatívne dotlačili k priznaniu viny.

Henry McCollum
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Biesecker)

Leon Brown
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Chuck Liddy/The News & Observer via AP)

"Porota nemohla vyslať silnejší signál ohľadne toho, že občania tejto krajiny nebudú tolerovať nevhodné správanie bezpečnostných zložiek a už nebudú slepo dôverovať svedectvám polície na úkor tých od marginalizovaných ľudí," reagoval na piatkový verdikt právny zástupca bratov Elliott Abrams.

Priznaná suma podľa neho predstavuje najvyššie udelené odškodné v dejinách Severnej Karolíny a najvyšší "súhrnný verdikt" v prípadoch nesprávneho odsúdenia v histórii USA. Scott MacLatchie, ktorý v spore zastupoval juhovýchodný americký štát, sa predtým podľa agentúry AP vo svojej záverečnej reči snažil spochybniť, že McCollum a Brown sú nevinní. Na žiadosť WP o komentár vraj nereagoval.

Viac o téme: VäzenieOdškodnéJustičný omylLeon BrownHenry McCollum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu