Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bohdalovej tajomstvo: Veď ona mala byt Gottovou nevestou... Na tomto to stroskotalo!

Jiřina Bohdalová Zobraziť galériu (8)
Jiřina Bohdalová (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Keď v roku 2019 opustil tento svet Karel Gott, na zádušnej omši prehovorila k smútiacim herečka Jiřina Bohdalová. So spevákom ju spájalo celoživotné priateľstvo. V minulosti si však Gottova mama dokonca želala, aby sa títo dvaja vzali!

Jiřina Bohdalová sa narodila 3. mája 1931 v Prahe vo vtedajšom Československu. Už odmalička bola k herectvu vedená svojou matkou, ktorá ju sprevádzala na konkurzy do barrandovských ateliérov i do divadiel.

Jiřina Bohdalová
Zobraziť galériu (8)

Galéria: Jiřina Bohdalová

Po štúdiách na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) získala angažmán v divadle ABC v čase, keď tejto pražskej scéne šéfoval Jan Werich. Od roku 1967 bola členkou pražského Divadla na Vinohradech. Dlhé roky excelovala v Divadle Na Jezerce v hre Lásky paní Katty, kde sa po prvý raz stretla na javisku aj so svojou dcérou, dnes populárnou českou herečkou Simonou Stašovou. Divadelné dosky pokorila aj úlohami Lízy v Pygmalione, Frosiny v Moliérovom Lakomcovi, Doriny v Tartuffovi a postavou Kláry v Hubačovom Domě na nebesích.

Vo filme meno Bohdalovej po prvý raz zaznamenali v komediálnej nemej snímke Pižla a Žižla na cestách (1937). Z jej začiatkov pred kamerou treba spomenúť filmy Král králů (1963), Hvězda zvaná Pelyněk (1964), Bílá paní (1965) alebo Dáma na kolejích (1966).

Jiřina Bohdalová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Nezabudnuteľnými sa stali herečkine kreácie v dielach, ktoré patria do zlatého fondu československej kinematografie, ako napríklad Světáci (1969), Ucho (1970), Pěnička a Paraplíčko (1970), Ženy v ofsajdu (1971), My všichni školou povinní (1984), F.L. Věk (1970) a legendárni Chalupáři (1975).

Svoj nezameniteľný hlas prepožičala mnohým kresleným, predovšetkým večerníčkovým postavičkám a vytvorila tak deťom úžasný rozprávkový svet. Nezabudnuteľné sú jej Večerníčky, napríklad Pohádky z mechu a kapradí, Rákosníček, Malá čarodějnice, O Skřítku Racochejlovi a mnohé iné.

Na televíznej obrazovke začali vo dvojici s hercom Vladimírom Dvořákom vystupovať v programe Televarieté, ktorého scenáre písal Dvořák. Dvojica aj relácia si získali sympatie divákov.

Vladimír Dvořák a Jiřina
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ČT)

Počas svojho plodného umeleckého života dostala Jiřina Bohdalová viacero prestížnych ocenení. Ako tretia sa umiestnila v ankete Kráľ filmového úsmevu storočia, a to hneď za Vlastom Burianom a Vladimírom Menšíkom. Dvakrát získala Českého leva. Prvýkrát v roku 1993 za hlavnú úlohu vo filme Nesmrtelná teta a druhýkrát za stvárnenie postavy Fany v rovnomennom filme z roku 1995.

Mnohokrát vyhrala českú televíznu divácku cenu TýTý v kategórii najobľúbenejšia herečka a v roku 2003 si na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach (SR) prevzala ocenenie festivalu Art Film - Hercova misia. Je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v obore činohra (2010) aj laureátkou nižšieho štátneho vyznamenania Českej republiky Medaile Za zásluhy (2013).

Ľubomír Focko a Jiřina Bohdalová
Zobraziť galériu (8)
Ľubomír Focko a Jiřina Bohdalová  (Zdroj: profimedia.sk)

Už vyše 10 rokov má herečka Jiřina Bohdalová po svojom boku slovenského podnikateľa a právnika Ľubomíra Focka. Kedysi si však mama Karla Gotta priala, aby si jej syn vzal práve Jiřinu. Lenže tá ho spočiatku vôbec nechcela, „Ako mladík nebol nič moc, ale keď mu pribúdali roky, začal byť môj typ,” prezradila kedysi. 

Lenže prianie pani Gottovej sa nesplnilo. Prečo k svadbe nedošlo? „Pretože sa nechcel ženiť!” priznala Bohdalová. V roku 2019 potom umelkyňa predniesla na zádušnej omši za zosnulého speváka veľmi emotívny prejav. „Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz,” povedala herečka, ktorú o príhovor ešte za svojho života požiadal samotný Karel Gott. Napriek neúspechu na poli lásky ich spájalo celoživotné priateľstvo. 

Bohdalovej tajomstvo: Veď ona
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Youtube/Supraphon)

Bohdalovej tajomstvo: Veď ona
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Jiřina Bohdalová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu