Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ceny bytov naďalej lámu rekordy: Rast je podľa NBS v dvojcifernom tempe!

Ceny bytov naďalej rastú už dvojciferným tempom! Zobraziť galériu (4)
Ceny bytov naďalej rastú už dvojciferným tempom! (Zdroj: TASR - Roman Hanc, NBS)

BRATISLAVA - Po mesiacoch pandémie, keď sa ekonomika začala v mnohých smeroch správať inak, ako počas doterajšieho, bežného života, niektorí predpokladali, že sa tiež zastaví stále stúpajúci trend rastu ceny bytov, no nedeje sa tak. Národná banka Slovenska (NBS) odhalila vývoj cien, ktorý aj počas začiatku roka 2021 ukazuje, že pandémia týmto trendom zásadne nepohla a ceny idú stále vyššie!

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie vzrástli v 1. kvartáli tohto roka medzištvrťročne o 4,2 %. Rast bol zaznamenaný vo všetkých krajoch, najviac v Trenčianskom a Nitrianskom. Výraznejšie zdraželi rodinné domy, kým tempo rastu cien bytov, naopak, mierne spomalilo.

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Analytici podotkli, že vývoj v sektore stavebníctva tiež signalizuje pokračovanie slabšej ponuky nových nehnuteľností, čo môže pomôcť rastu cien nehnuteľností aj v blízkej budúcnosti. V kombinácii s predpokladaným mzdovým vývojom tak môže byť bývanie menej dostupné.

Dvojciferný rast cien nehnuteľností na bývanie

Medziročne narástli ceny nehnuteľností na bývanie o 15,5 %. Priemerná cena bývania vzrástla na začiatku roku 2021 o približne 77 eur za štvorcový meter (m2) a dosiahla úroveň 1930 eur za m2. Najmenším dielom sa na raste cien podieľali Prešovský a Banskobystrický kraj.

KORONAVÍRUS Ceny bytov naďalej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBS)

Priemerná cena bytov sa v úvode roka zvýšila o 53 eur za m2 na 2179 eur za m2. Medzištvrťročná dynamika sa spomalila na 2,5 % (medziročne 8,6 %). Oproti minulému štvrťroku rástli najrýchlejšie ceny jednoizbových a štvorizbových bytov. Priemerná cena domov vzrástla o 102 eur za m2, pričom dosahuje úroveň 1471 eur za m2. V porovnaní s minulým štvrťrokom to predstavuje rast 7,4 % (medziročne 16,4 %).

KORONAVÍRUS Ceny bytov naďalej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBS)

"Medzikvartálny rast ponukových cien nehnuteľností bol na začiatku roku 2021 v regiónoch pomerne vyrovnaný," podotkli analytici. Jedinými výnimkami sú slabší Banskobystrický a Prešovský kraj, aj v nich však sledujú analytici rast. Najrýchlejšie rástli ceny v Trenčianskom (5,7 %) a Nitrianskom kraji (4,9 %).

Kde rásti ceny bytov najrýchlejšie? Bratislava to nie je

Ceny bytov rástli medzištvrťročne najrýchlejšie v Trenčianskom kraji (6 %), najväčší príspevok dosiahol okres Považská Bystrica. Najvyšší rast cien domov zaznamenal Prešovský kraj (10,1 %), pričom k ich rastu najviac prispel okres Poprad.

KORONAVÍRUS Ceny bytov naďalej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBS)

Analytici dodali, že výstavba bytových budov bola v prvých dvoch mesiacoch v priemere približne o 10 % nižšia ako vlani. Takisto poukázali na pokles nájomného na začiatku roku, ktorý spomalil na -3,6 % medzikvartálne. Medziročne klesli ceny nájmov o 15 %.

Viac o téme: BytyNehnuteľnostiNBSCeny koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu