Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predbehol sa? Zaočkovaný je aj Cigánikovej manžel! Bývalý účastník reality šou dostal vakcínu s učiteľmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku sprevádzajú rôzne kauzy. Prvú spustila tenistka Dominika Cibulková, ktorá sa nechala voviesť do omylu aj so svojím manželom a prednostne sa zaočkovala. Teraz vyšlo najavo, že zaočkovaný je aj manžel poslankyne a predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej.

Archívne video

Jana Bittó Cigániková a šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová reagujú na aktuálne dianie okolo Sputnika (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aj napriek rôznym konšpiráciam je o očkovanie na Slovensku veľký záujem. Ako prvý sa vakcínou zaočkoval profesor Vladimír Krčméry, nasledovala ho prezidentka Zuzana Čaputová a niektorí vyšší ústavní činitelia. Medzi prvou skupinou očkovaných ľudí bola kritická infraštruktúra, čiže ľudia, ktorí pracujú v nemocniciach. Neskôr prišli na rad aj učitelia. A práve v tejto fáze dostal vakcínu aj manžel poslankyne a predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej. 

KORONAVÍRUS Medzi infikovanými je už aj poslankyňa Cigániková: V rodine nastúpil núdzový režim!

Bývalý účastník reality šou Daniel Bittó bol zaočkovaný 6. marca vo veľkokapacitnom centre v Bratislave ako náhradník. Zaujímavosťou ale je, že k vakcíne sa vtedy nemal dostať hocikto, ale aj ako náhradníci mali byť uprednostnení ľudia, ktorí mali chronické choroby, prípadne vyšší vek. 

"Manžel bol očkovaný v čase, keď ministerstvo zdravotníctva pridelilo viac vakcín pre učiteľov, ako bol reálny záujem. Ak si spomínate, centrá vtedy zháňali záujemcov, ktorí sú v kontakte s ľuďmi a očkovali sa aj 18-roční taxikári. Vtedy sa zaočkoval aj manžel, pretože dováža stravu do škôlok a jaslí a stretáva sa s deťmi aj pedágógmi," vysvetlila Bittó Cigániková pre Topky. 

Jana Bittó Cigániková so svojím manželom Danielom
Zobraziť galériu (3)
Jana Bittó Cigániková so svojím manželom Danielom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Očkovali sa aj taxikári či revízori

Ministerstvo zdravotníctva vo februári začalo očkovať učiteľov vakcínou od firmy AstraZeneca. Tá bola na Slovensku určená pre ľudí do 55 rokov, aj keď bola schválená aj pre staršie ročníky. Ministerstvo zdravotníctva však poslalo župám viac očkovacích dávok, ako bolo ľudí na očkovacích zoznamoch. Rozdiely v niektorých krajoch boli priepastné a išlo o tisíce dávok. 

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Rezort zdravotníctva preto vtedy na svojom webe zverejnil zoznam profesii, ktoré by sa mohli dať zaočkovať. Išlo pritom predovšetkým o tých, ktorí sú v kontakte s ľuďmi, napríklad taxikári, predavači či vodiči MHD alebo revízori. Vek sa pritom nezohľadňoval, preto sa mohli dať očkovať aj ľudia, ktorí mali 18 rokov. 

Aktuálne sa na očkovanie môžu prihlásiť všetky vekové kategórie od 16 rokov. Na Slovensku sa očkuje vakcínami AstraZeneca, Pfizer či Moderna. Posledné dve sú určené pre ľudí od 60 rokov, AstraZenecou sa očkujú mladšie ročníky. V niektorých krajinách je to pritom pri britskej vakcíne opačne. 

 

 

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusJana CigánikováDaniel Bittó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu