Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci otvorene o svojej skúsenosti s dlhodobým covidom: VIDEO Lekárovi sa už nevrátil čuch!

Slováci, ktorí majú skúsenosť s dlhodobým covidom Zobraziť galériu (3)
Slováci, ktorí majú skúsenosť s dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

BRATISLAVA – Viacerí Slováci, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu, majú skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom. Ide o pretrvávajúce ťažkosti po vyliečení sa. Hovoria o strate čuchu, únave či o neurologických problémoch.

VIDEO Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo svedectvá Slovákov, ktorých trápi postcovidový syndróm. Dievčina si napríklad prešla miernym priebehom ochorenia, pričom stratila chuť i čuch. Oba zmysly sa jej síce po zhruba dvoch týždňoch vrátili, no dodnes jej niektoré potraviny vrátane kávy páchnu po cibuli. „To však nie je to najhoršie, čo mi covid zanechal. Približne mesiac po prekonaní ochorenia mi začali opúchať prsty na nohách a mali červené zafarbenie. S týmto problémom som šla k obvodnej lekárke a tá teda vylúčila všetky ochorenia okrem covidových prstov,“ povedala mladá žena s tým, že tento problém ju trápi už viac ako tri mesiace a nepomáhajú jej nijaké liečivá.

Čítajte aj: Lekárka upozornila na čoraz viac slovenských pacientov s chronickým covidom: Simona ho prekonala tiež

Ďalšiu ženu trápi únava, a to fyzická i mentálna. Podľa jej slov je nepredvídateľná a častokrát sa kvôli nej nemôže sústrediť na prácu alebo bežné činnosti v domácnosti. Okrem toho ju sužujú aj poruchy spánku, výpadky pamäte a tráviace ťažkosti. 

Tretia Slovenka, u ktorej covid trval zhruba 12 dní a vyliečila sa z neho v domácej izolácii, sa po pol mesiaci od prekonania vírusu cíti ešte horšie, než keď s ochorením bojovala.

Skoro rok trpí dlhodobým covidom aj doktorka. „Moje ťažkosti sú extrémna vyčerpanosť, poruchy srdcového rytmu, ťažkosti s dýchaním, poruchy pamäte, časté bolesti hlavy, opakujúce sa bolesti hrdla,“ opísala. 

Mladý lekár sa zas po prekonaní covidu dostával do pôvodnej kondície cca dva mesiace. Čuch sa mu už nevrátil.

Očkovanie je cesta von z pandémie

„Ďakujeme ľuďom, ktorí boli ochotní pre nás natočiť video o svojich skúsenostiach s dlhotrvajúcimi následkami covidu. Množstvo ľudí, ktorí prekonajú ochorenie covid-19, sa následne ešte dlho trápia s jeho pretrvávajúcimi negatívnymi dôsledkami. Ide o tzv. long covid alebo o postcovidový syndróm a je to ďalší v rade dôvodov, prečo je dôležité dodržiavať opatrenia a dať sa čo najskôr zaočkovať, prípadne pomôcť s registráciou na očkovanie vašim blízkym,“ skonštatoval rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

Viac o téme: NákazaPríznakyKoronavírusDlhodobýCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu